Madárinfluenza: új pandémia forrása lehet a tejgazdaságokban?

Az Egyesült Államokban a tejgazdaságokban dolgozó emberek körében jelent meg a madárinfluenza, ami aggodalomra ad okot a virológusok körében. A fertőzés néhány hónap alatt már a negyedik esetben mutatkozott meg, és a fertőzöttek mind tejgazdaságban dolgoztak.

Colorado államban egy nő szervezetében azonosították a H5N1 vírust, aki mezőgazdaságban dolgozik és fertőzött tehenekkel került kapcsolatba. A CDC amerikai egészségügyi hatóság erősítette meg ezt az információt.

Az első esetet Texas államból jelentették áprilisban, és azóta Michiganben is voltak megbetegedések. Colorado a legújabb állam, ahol az emberi megbetegedést regisztrálták. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre is terjedne.

Az érintett államokban egyre több tejelő szarvasmarhában azonosítják a H5N1-et, és a fejőgépekben is jól érzi magát a kórokozó. Texasban és Coloradóban már több mint 20 esetet jegyeztek fel március óta.

A német n-tv.de hírportál szerint Christian Drosten német virológus aggasztónak találja az amerikai helyzetet. Ő úgy véli, hogy a madárinfluenza vírusa akár egy új világjárványt is kiválthat. Drosten szerint a vírus már az amerikai tejtermékekben is jelen van, és bár nincsenek adatok arról, hogy milyen gyakorisággal jut be a fertőzött állatokkal kapcsolatba kerülő emberek szervezetébe, az amerikai hatóságoknak határozott lépéseket kell tenniük a járványveszély elhárításáért.