Orosz kiskereskedelem lassulása és a munkanélküliség alakulása

Oroszországban májusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedésének lassulása, miközben a munkanélküliség történelmi mélyponton maradt.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint májusban a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves szinten 7,5 százalékra mérséklődött, ami jelentős lassulás az áprilisi 8,2 százalékos és a márciusi 10,8 százalékos növekedéshez képest. Az elemzők korábban 9,3 százalékos növekedést vártak májusra. Az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami enyhe lassulást jelent a négyhavi 9,9 százalékos növekedés után.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma májusban éves összevetésben 6,3 százalékkal emelkedett, ami magasabb az áprilisi 5,8 százalékos növekedésnél. Ezzel szemben a nem élelmiszer jellegű termékek forgalomnövekedése 8,8 százalékra lassult az áprilisi 10,6 százalékról.

A szakértők szerint az idei évben az orosz kiskereskedelmi forgalom 6,6 százalékkal, míg a kormányzati előrejelzések szerint 7,7 százalékkal növekedhet a tavalyihoz képest, amikor 6,4 százalékos bővülést regisztráltak.

A munkanélküliség tekintetében májusban a statisztikai hivatal jelentése szerint a munkanélküliségi ráta történelmi mélyponton, 2,6 százalékon stagnált, ami jelentős javulás a tavaly májusi 3,2 százalékhoz képest. Az idén májusban a munkanélküliek száma 2 millió 5 ezer volt, ami 44 ezerrel több az áprilisinál.