Az idei Szent István Napi ünnepség költségei

Az idei augusztus 20-i ünnepségek költségei elérhetik a 15 milliárd forintot, amely magában foglalja a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által biztosított 12,5 milliárd forintos támogatást, valamint a korábban a tűzijátékra szánt 2,4 milliárd forintot.

A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezi az ünnepséget, amelyre tavaly 12,8 milliárd forintot költöttek, míg a tűzijátékra 1,8 milliárdot. Az idei költségek így csekély mértékben magasabbak az előző évihez képest. A közbeszerzési eljárás során Balásy Gyula Lounge-cégcsoportja az egyetlen versenyző, és az Ügynökség minden feladatot és pénzt nekik bíz meg. Balásy Gyula cégei az állami megrendelésekből 21,6 milliárd forintot vontak ki.

Az ünnepségek költségei az elmúlt években folyamatosan növekedtek. Tavaly a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. 12,88 milliárd forintot költhetett az ünnepségekre, ami 25 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest, amikor a költségek 10,3 milliárd forintot tettek ki. A K-Monitor nonprofit szervezet szerint a költségek valószínűleg tovább emelkednek, mivel a tűzijáték megszervezéséhez 2,4 milliárd forintos támogatás is jön.

Tavaly több nagyvárosban is lemondtak a látványosságról, amit főként a gazdasági helyzettel indokoltak. Európa legnagyobb tűzijátékát rendezték meg az államalapítás ünnepe alkalmából. A tűzijátékra 2023-ban nettó 1,4 milliárd forintot, a kísérő ünnepségsorozatra pedig több mint nettó 10 milliárdot költött el a kormány. Az államalapítás ünnepére szánt kiadások évről évre vitát generálnak, amelyet tovább fokoz, hogy a régióban Magyarországon az egyik legmagasabb az infláció. Az előző évben több nagyvárosban is úgy döntöttek, hogy inkább lemondanak a látványosságról.