Ferihegyi készenléti állapotok

Huszonnégy órán belül kétszer is készenléti állapotot kellett elrendelni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az első incidens során az Air France AF 1494-es járatának személyzete jelzett problémát. A Párizsból Budapestre tartó Airbus A320-200-as típusú repülőgép fékrendszerével kapcsolatban merültek fel gyanúk a megközelítés során, ezért a pilóták elsőbbségi kezelést (pan-pan) és a tűzoltók készenlétét kérték a leszálláshoz. A gép végül 19 óra 7 perckor biztonságosan földet ért, ahol a Repülőtéri Létesítményi Tűzoltóság egységei átvizsgálták, majd a gép a tűzoltók kíséretében az állóhelyére gurult.

A fedélzeten tartózkodó 175 utas és a személyzet szerencsére nem szenvedett balesetet. Azonban a visszaúti AF 1495 számú járat csak jelentős, 2 óra 20 perces késéssel tudott felszállni a Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint.

Nem sokkal ez előtt egy másik eset is készenléti állapotot eredményezett a ferihegyi repülőtéren. Egy British Airways járat fékrendszere hevült túl, amely szintén intézkedést igényelt. Ezek az események rávilágítanak a repülőtéri vészhelyzetekre való gyors reagálás fontosságára.