Hatalmas mocsári szörny és sosem látott vámpírtintahal maradványaira bukkantak

Namíbiában fedezték fel egy korábban ismeretlen, mára kihalt óriási mocsári szörny maradványait, amely a Gaiasia jennyae nevet kapta. A Live Science szerint a fosszília mintegy 280 millió éves lehet, ami körülbelül 40 millió évvel a dinoszauruszok megjelenése előtti időszakra tehető.

A lelet tudományos szempontból különösen értékes, mivel betekintést nyújt a korai négylábú gerincesek világába. A Gaiasia jennyae csaknem 0,6 méter hosszú koponyával rendelkezett, és teljes testhossza elérhette a 2,5 métert is.

Ez a faj valószínűleg a mocsarak és tavak csúcsragadozója lehetett, ahol a medrek fenekén vadászott, óriási fogai és lapos feje segítségével, amelyek lehetővé tették számára, hogy nagyra nyissa a száját és bekebelezze zsákmányát.

A Gaiasia jennyae különlegessége abban rejlik, hogy átmenetet képez a szárazföldi négylábúak és a halak között. Kopoltyúval lélegzett, de már rendelkezett négy végtaggal, habár ezek még nem voltak alkalmasak a talajon való közlekedésre.

A szakértők meglepőnek találják a faj ősi felépítését, mivel a hozzá hasonló állatok 40 millió évvel korábban voltak elterjedtek a Földön. A Gaiasia jennyae hosszú fennmaradását azzal magyarázzák, hogy a déli sarkkörhöz közel élt, ahol a klímaváltozás hatása később érvényesült az élőhelyekre.

Egy másik rendkívüli felfedezés a Dél-kínai-tenger mélyén történt, ahol sosem látott vámpírtintahalat találtak – írja a Live Science. A Vampyroteuthis simoniteuthis a második ismert, ma is élő vámpírtintahal-féle, amelyet valaha leírtak.

Az első a Vampyroteuthis infernalis volt, amelyre még 1903-ban bukkantak rá. Ez az állat mindössze 0,3 méteresre nő, és fenyegető neve, illetve megjelenése ellenére nem valószínű, hogy a táplálékául szolgáló apró gerinctelenek kívül bárkinek is ártana. Főleg azért, mert leginkább mélytengeri dögevőként funkcionál, vagyis többnyire ürüléket és elhullott állatok maradványait fogyasztja.

A most felfedezett állat szintén a tenger mélyén, a felszíntől körülbelül 800-1000 méterre él. A két faj közötti legszembetűnőbb különbség, hogy a V. simoniteuthis-nek rokonával ellentétben van farka és csőre is.

A róla készült fényképen az állat egy fekete pacának tűnik, de a tengerben feltehetőleg nagyon hasonlóan nézhet ki a Vampyroteuthis infernalis-hoz.

Bár jelenleg mindössze két élő fajról tudunk, amelyek a vámpírtintahal-félék családjába tartozik, azonban számos mára már kihalt képviselőjéről is tudunk.