Shane Tusup nem jogosult Hosszú Katinka edzői életjáradékára

Shane Tusup nem részesülhet Hosszú Katinka olimpiai érmei után járó edzői életjáradékban, ezt Schmidt Ádám, a sportért felelős államtitkár erősítette meg a Nemzeti Sportrádióban.

Schmidt Ádám államtitkár szerint Shane Tusup nem jogosult Hosszú Katinka edzői életjáradékára, mivel a versenyző nem őt, hanem nagyapját, Bakos Lászlót jelölte meg jogosultként. Az Index cikke szerint Tusup azt tervezte, hogy bepereli az államot az életjáradékért, amelyet Hosszú 35 éves korától kezdve kapna, és amelynek azonos összege az edzőjére is járna. Hosszú május 3-án töltötte be a 35 évet, de nagyapja, Bakos László 2023 januárjában elhunyt, így jelenleg senki sem részesül az edzői járadékban.

Az államtitkár rámutatott, hogy az olimpia után nem kell újra megjelölni a felkészítő edzőt, és nem is lehet bárkit megjelölni, csak azokat, akik a törvényi feltételeknek megfelelnek. Hosszú Katinka esetében a nagypapáját jelölte meg, és ezt a döntést Shane Tusup is aláírta a 2016-os riói olimpia előtt. Schmidt Ádám hozzátette, hogy Tusup 2016-ban nem is felelt meg a törvényi feltételeknek, mivel akkor még nem volt magyar állampolgár. Tusup egyrészt aláírta azt a papírt, amiben a sportoló a nagypapáját jelölte meg edzőjeként, másrészt 2016-ban, az olimpiai érmek megszerzésekor, nem volt még magyar állampolgár, így két okból sem jogosult az életjáradékra.

Az úszó korábban a nagyapját, Bakos Lászlót nevezte meg az életjáradékra jogosult edzőjeként, aki meg is kapta azt, egészen 2023. január másodikáig, amikor 90 éves korában elhunyt. Június közepén írt arról az Index, hogy Shane Tusup, Hosszú Katinka exférje igényt tart a volt felesége eredményei után járó edzői életjáradékra, a mintegy havi 2 112 400 forintra. Azonban a Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a Sportért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint Tusup nem indított pert. Tusup 2012 és 2018 között volt Hosszú edzője, az úszó ez idő alatt elért sikerei után havi 2 112 400 forint jár 35 éves korától kezdve, azaz májustól. Ugyanekkora összeg jár edzőjének is, de Hosszú nem Tusupot, hanem tavaly elhunyt nagyapját, Bakos Lászlót jelölte meg az életjáradékra jogosult edzőként a 2016-os riói olimpia előtt.