Udvaros Dorottya: Az a csoda, hogy eddig nem történt baleset a Nemzetiben

Hosszú győzködés után a Nemzeti Színházból való távozása óta a Partizánnak adott először videóinterjút Udvaros Dorottya.

Gulyás Márton kérdezte Udvaros Dorottyát a Partizánon megjelent nagyinterjúban többek között a Nemzeti Színházból való távozásának körülményeiről, Vidnyánszky Attila igazgatói és rendezői munkásságáról, valamint Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia balesetének okairól. Udvaros szerint Vidnyánszky kinevezése mögött politikai akarat állt, de ő nyitott volt a közös munkára, bár úgy véli, hogy a magyar nézők nem igazán nyitottak az igazgató által eszményinek tartott költői színházra.

A színésznő elmondása szerint a Nemzeti Színházban régóta fennálló nézőhiány mellett az is probléma, hogy az előadásokat nem játsszák eleget, ami a karbantartásukat és a színészek felkészülését is megnehezíti. Udvaros Dorottya szerint a ritkán játszott darabok miatt a színészek minden alkalommal újra kell ismerkedniük a rendezéssel és a díszlettel, ami a balesetben is szerepet játszhatott.

A baleset utáni társulati ülésen megfogalmazott kritikák ellenére nem történt változás, és azok, akik ezeket a kritikákat megfogalmazták, távoztak a társulattól. Udvaros Dorottya szerint a probléma nem Vidnyánszky lemondásában vagy annak visszavonásában, hanem az intézmény kommunikációjában rejlik.

A színésznő beszámolója szerint a belső vizsgáló bizottság látszatintézkedés volt, és a baleset után a színészek semmilyen anyagi kompenzációt nem kaptak. Udvaros szerint Vidnyánszky nem látogatta meg a két sérült színészt a kórházban a baleset utáni első napot követően.

Udvaros Dorottya társulati tagságának megszüntetéséről elmondta, hogy nem volt töréspont a kapcsolatukban Vidnyánszky Attilával, de érezte, hogy "nem áll jól a szénája" a baleset utáni nyilatkozatai miatt. A szerződtetési tárgyaláson higgadtan közölték vele, hogy a jövőben külsősként fog részt venni a színház munkájában.

Az interjú végén Udvaros Dorottya arról beszélt, hogy megkérdezte Vidnyánszkyt, nem akar-e visszatérni az alkotói élethez, de erre nem kapott egyértelmű választ. Udvaros szerint Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését a Nemzeti Színházban, ezért 22 év után távozik onnan, és úgy érezte, hogy a baleset utáni nyilatkozatai miatt "nem voltak csillagos ötösök a bizonyítványában" Vidnyánszky szemében.

Udvaros Dorottya szerint a Nemzeti Színházban történt balesetek és a díszletekkel kapcsolatos problémák már korábban is jelezve voltak, és csoda, hogy nem történt korábban baleset. Az "Az ember tragédiája" előadásában is szemtanúja volt, ahogy többméteres díszletelemek dőltek és csúszkáltak, miközben több színész is a színpadon volt. A színésznő szerint a problémát többen is jelezték Vidnyánszkynak, de nem kaptak megfelelő választ.

A beszélgetés során Udvaros Dorottya kitért arra is, hogy a Nemzet Színészének frissen megválasztott Kulka Jánost Vidnyánszky miért nem hívta fel, és úgy véli, hogy az igazgató egyszerűen nem értett egyet a döntéssel. Azt, hogy a „három udvarias mondatot” sem mondott el, szerinte nemcsak Kulkát, de valamennyi Nemzet Színészét fájdalmasan érte.