NERedeti Tőkefelhalmozás – Fideszes Milliárdosok és Rokonaik

Közel másfél évtized alatt a Fideszhez köthető politikai elit tagjai és családtagjaik hatalmas vagyonokra tettek szert, miközben a magyar gazdaság teljesítménye az EU-n belül romlott. Az orbáni rendszerváltás óta eltelt idő alatt számos politikus és rokonuk vált milliárdossá, míg mások "csak" százmilliós vagyonokat halmoztak fel.

Az Orbán család esetében a miniszterelnök apja, Orbán Győző cégei jelentős osztalékot fizettek, és a család több tagja is milliárdos lett. Orbán Győző cégei az elmúlt években közel 10 milliárd forinttal több osztalékot fizettek, mint a korábbi tíz évben, és a miniszterelnök fiai, ifj. Orbán Győző és Orbán Áron is jelentős üzleteket kötöttek. Tiborcz István, Orbán Viktor veje, közbeszerzések révén szerzett vagyonával vált milliárdossá.

A Mészáros család vagyona is jelentősen megnőtt, Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar lett, több száz cégével meghatározó szereplővé vált szinte minden szektorban. Mészáros volt felesége, Kelemen Beatrix jelentős cégvagyont vitt magával a váláskor, míg jelenlegi felesége, Várkonyi Andrea is évente több százmilliós osztalékot vesz ki saját cégeiből. Mészáros gyerekei és öccse, János szintén milliárdos vagyonra tettek szert.

Rogán Antal esetében a változó méretű ingatlanok és magánrepülős utazások után magyarázkodnia kellett, majd egy titokzatos találmány révén jelentős vagyonra tett szert. Rogán-Gaál Cecília, Rogán Antal második felesége, a Nakama & Partners és a Top News Hungary Kft. révén ért el jelentős bevételt, míg Obrusánszki Zsolt, a harmadik feleség apja, mezőgazdasági szaktanácsadó cégével jelentős EU-s támogatást kapott.

Szijjártó Péter családja is jelentős vagyonhoz jutott, felesége, Szijjártó-Nagy Szilvia vállalkozása, az Interior Design Kft. több mint 1,6 milliárdos profitot termelt. A család luxusjachtokon nyaralt, miközben a külügyminiszter úgy tett, mintha az irodájából dolgozna.

Lázár János vagyonának növekedése kevésbé világos, de jelentős mezőgazdasági ingatlanállományt szerzett, és a Grosswiese Zrt. tulajdonosaként jelentős bevételre és osztalékra tett szert.

Bánki Erik a Parlament egyik legnagyobb földbirtokosa lett, és vállalkozásainál is alkalmazza a ködösítést, amit a gazdasági bizottság elnökeként politikai szinten is elősegített.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az ötödik Orbán-kormány honvédelmi minisztere, kaszinóüzletekben és hadiipari vállalkozásokban szerzett részesedést, majd a vagyonkezelő cége, a London Capital Zrt. jelentős nyereséget ért el.

A Matolcsy család esetében Matolcsy György jegybankelnök vagyonának növekedése mellett fia, Matolcsy Ádám és barátai, Száraz István és Somlai Bálint jelentős vagyonra tettek szert, többek között a jegybank kommunikációs tenderein keresztül.

Végül Kósa Lajos családja is említést érdemel, bár neki nem sikerült hasonló mértékű vagyonra szert tennie, mint másoknak. Kósa anyja jelentős EU-s támogatást nyert el, majd le is mondott róla, és a család több vállalkozása is jelentős bevételre tett szert.