A tálib börtönök sötét titkai: Afgán nők elleni erőszak

Az afgán nők elleni erőszakos cselekményekről szóló jelentések után a Guardian birtokába került egy videó, amely egy tálib börtönben történt szexuális erőszakot dokumentál.

A felvétel egy afgán női emberi jogi aktivistáról készült, akit egy tálib börtönben többszörösen megerőszakoltak és megkínoztak. A videó az első közvetlen bizonyíték, amely a hasonló bűncselekmények valóságát támasztja alá. A felvételen hallható, ahogy a férfiak arra utasítják a nőt, hogy vetkőzzön le, majd két férfi többször is megerőszakolja őt. A videón látható, hogy az áldozat próbálja eltakarni az arcát, miközben egyikük folyamatosan rögzíti az eseményeket. A támadók egy ponton azt mondják neki: „Az amerikaiak dugtak benneteket ennyi éven át, most mi jövünk.”

Az aktivista szerint eredetileg azért tartóztatták le, mert részt vett egy tálibok elleni tüntetésen. Miután szabadon engedték és elmenekült Afganisztánból, a tálib rezsim elleni további kritikái miatt megfenyegették a börtönben készült videóval. Azt üzenték neki, hogy ha nem hagy fel a kritikával, a felvételt közzéteszik a közösségi médiában és elküldik a családjának. Az áldozat úgy véli, a videó célja a megszégyenítése és elhallgattatása volt. A felvételt készítő férfi néha saját magát is rögzítette, így azonosíthatóvá vált.

A Guardian korábban már beszámolt arról, hogy a tálibok által fogva tartott tizenéves lányok és fiatal nők szexuális bántalmazásról és verésekről számoltak be. Egy esetben egy nő holttestét találták meg egy csatornában, miután tálib fegyveresek letartóztatták és szexuálisan bántalmazták. Az ENSZ Afganisztánnal foglalkozó különmegbízottja is megerősítette, hogy a fogva tartott nők valószínűleg szexuális erőszak áldozataivá válnak.

A tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele óta szigorú korlátozásokat vezettek be a nők ellen. A lányokat kizárták a középiskolai oktatásból, a nők többségétől megtagadták a fizetett munkavégzés lehetőségét, korlátozták a nyilvános helyeken való tartózkodásukat, és szigorú öltözködési előírásokat szabtak meg számukra. Ez a rendszer egyfajta „nemi apartheid”-ként ismert, amely 14 millió nőt és lányt érint. A tálibok legalább tizennégymillió nőt és lányt zártak ki az oktatásból, a munkahelyekről, a közterületekről, az edzőtermekből és a szépségszalonokból, a szigorú öltözködési szabályok megszegéséért is súlyos börtönbüntetés járhat. Márciusban visszavezették a nők házasságtörés miatti nyilvános megkorbácsolását és halálra kövezését.

Ha bántalmazás - akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak - áldozata vagy, jogod van a segítségre. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap huszonnégy órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06 80 205 520-as telefonszámon. A NANE segélyvonala bántalmazott nőknek: 06 80 505 101; a PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 808 081.

Címlap: WAKIL KOHSAR/AFP