Ukrajna újjáépítése: Nemzetközi támogatás és reformok kihívásai

Ukrajna újjáépítése és stabilizációja a nemzetközi támogatások és a helyi reformok hatékonyságán múlik. A Centre for European Policy Studies kutatói szerint a háború mellett a politikai reformok végrehajtása jelenti a legnagyobb akadályt a nemzetközi, főként piaci befektetések számára. Ukrajnának évente körülbelül 40 milliárd dollárra van szüksége, amit a G7-országok vezetői által létrehozott koordinációs platform segítségével igyekeznek biztosítani.

Az ország gazdasági diverzifikációjára, a humán tőke fejlesztésére és az infrastruktúra modernizációjára van szükség a hosszú távú fenntartható fejlődés érdekében. A koordinációs platform célja az Ukrajnának nyújtott támogatások összehangolása, a rövid és hosszú távú helyreállítási szükségletek figyelembevételével. Az URC 2022-ben a Luganói Nyilatkozatot fogadta el, amely a helyreállítási folyamatok hét vezérelvét határozta meg. Az URC 2023 eredményeként több mint 60 milliárd dollár gyűlt össze, és a berlini URC 2024-en a civil társadalom bevonásával kiterjesztették a konferencia négy kulcsfontosságú dimenzióját, amelyek alapját képezik egy átfogó finanszírozási rendszernek.

Ukrajna jelenleg különböző nemzetközi támogatásokban részesül, amelyek közül a pénzügyi támogatások a legfontosabbak az újjáépítés szempontjából. Az EU a legnagyobb pénzügyi támogató, 84 milliárd eurót ajánlva fel, amely az Ukrajna Eszközön keresztül kerül kiosztásra. Az eszköz 50 milliárd eurót biztosít a 2024-2027 közötti időszakra, amelynek kétharmadát hitelekre, egyharmadát pedig támogatásokra fordítják. Az Egyesült Államok 25 milliárd euró összegű kötelezettségvállalással a második legnagyobb támogató. Az Ukrajnának nyújtott legutóbbi amerikai támogatási csomag 61 milliárd dollárt tesz ki, amelyből 8 milliárd dollárt hitelek formájában nyújtottak.

Az orosz központi bank befagyasztott nemzetközi tartalékai is jelentős finanszírozási forrást jelenthetnek, de ezek elkobzása jogi bonyodalmakkal jár. A magánszektorból várható finanszírozás akár 150 milliárd eurót is elérheti, de a háború miatt a tőke elmenekült az országból, és a közvetlen külföldi befektetések jelentősen visszaestek.

A magánbefektetések vonzásához a háborús kockázatok biztosítására van szükség, de a biztosítási díjak magasak lehetnek. A Világbank Multilaterális Beruházási Garanciaügynöksége (MIGA) 195 millió dollárt bocsátott ki politikai kockázatbiztosítási garanciákra, és a londoni URC 2023-on az EBRD bejelentette, hogy kísérleti projektet indít a háborús kockázatok biztosítására. A berlini URC 2024-en az Aon 350 millió dollár értékű biztosítási programot jelentett be.

Az újjáépítési erőfeszítések sikeréhez elengedhetetlen a korrupcióellenes intézkedések megerősítése és a humán tőke fejlesztése. A menekültek reintegrációjának és a veteránok rehabilitációjának támogatása, valamint az ágazatspecifikus humántőke-szükségletek kielégítése létfontosságúak. Az EU-csatlakozási folyamat és a reformok elősegíthetik az újjáépítési támogatások megindulását.