Új fordulat a főpolgármester-választáson

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, aki korábban bejelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasznál, beleértve a nemzetközi jogorvoslatot is, a Kúriához fordult a választás eredményének megsemmisítése érdekében. Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában azonban megsemmisítette a kúriai döntést és utasította a Kúriát, hogy rendelje el az összes szavazat újraszámlálását.

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történet itt még nem ért véget. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után Karácsony előnye 41 voksra csökkent. A főpolgármester a választások újraszámlálásának több részét aggályosnak tartotta, és a választások megismétlését kezdeményezte, függetlenül az újraszámlálás eredményétől. A Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás után is őt hirdette ki győztesnek, de Karácsony Gergely a Kúriához fordult, ahol a döntést helybenhagyták.

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választásokat szeretné megismételtetni, és kijelentette, hogy az összes létező jogorvoslati lehetőséget ki fogja használni. A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásának napján demonstrációt hirdetett, ahol kifejtette, hogy egy új szavazással lehetne lezárni a folyamatot.

Az Alkotmánybíróság határozata értelmében a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia és új döntést kell hoznia, amely során meg kell állapítaniuk, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása. Jelen állás szerint nincs győztese a választásnak, mivel az Ab megsemmisítette a Kúria korábbi döntését.

Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság döntésére reagálva kijelentette, hogy Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe, és abszurd érveléssel fordult az Alkotmánybírósághoz. A főpolgármester szerint a Kúriának most azt kell mérlegelnie, hogy az érvényes szavazatok számlálása során történt-e az eredményre kiható jogsértés.

Vitézy Dávid a döntés után hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság a Kúria újbóli döntését írta elő, és türelmesen várja a Kúria újbóli eljárását és döntését. Hozzátette, hogy a végleges jogerős eredményt, amely a jogorvoslati folyamat eredményeként létrejön, természetesen el fogja fogadni.

A választási folyamatok mellett a közéleti szereplők magánélete és világnézeti állásfoglalásai is érdekesek lehetnek a nyilvánosság számára. Szabó Borbála író, drámaíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója Veiszer Alinda műsorában beszélt arról, hogy a politikai-világnézeti kétosztatúság gyerekkora óta meghatározza az életét. Szabó a magyar kétpólusú világrendet nem csak a családi életében, hanem szakmai pályáján is megtapasztalta. Az író a kormányhű tehetségprogramban való részvételét követően a Magyar Narancsnak való kitálalással fenyegetőzve távozott onnan, miután a programban irodalom helyett leginkább politikával foglalkoztak.

Szabó Borbála és férje, Nényei Pál író, aki korábban az SZFE óraadó tanára volt, családilag Vitézy Dávid győzelméért szurkoltak a főpolgármester-választáson. Szabó szerint Vitézy nem gyűlölködött, és nem az emberek indulatait manipulálta, hanem erős szakmai munkát végzett. Az író a politikai színtéren való részvételt az SZFE-s szerződése miatt nem vállalta, mivel az mindenféle politikusi szerepvállalást tilt.