Véletlenül szupertitkos amerikai vizidrónt fotózott a Google

A Google térképén sasszemű felhasználók fedezték fel a hadititoknak számító, Manta Ray névre keresztelt egyedi kialakítású víz alatti fegyvert, amelyet a kaliforniai Port Hueneme haditengerészeti támaszpont dokkjában észleltek.

A New York Post szerint az interneten vasárnap kezdett terjedni a műholdas felvétel, amelyen a különleges vízi drón látható. A Manta Ray a méretes atlanti ördögrájáról kapta a nevét, mivel formája hasonlít a több mint egy tonnás, akár 9,1 méter hosszúságú halhoz. Áramvonalas kialakítása és sima felülete révén alacsony fogyasztású üzemmódban hosszú ideig képes rejtőzködni a víz alatt.

Egy felhasználó megjegyzése szerint a drón olyan, mint egy űrhajó a Csillagok háborújából, míg mások a közösségi médiában az amerikai hadititok Google általi leleplezéséről írtak. A pontos koordináták közzétételével a Google térkép- vagy Föld-alkalmazásában bárki megtalálhatja a műholdas fotót: 34°09'12"N 119°12'31"W.

A Northrop Grumman fejlesztette ki az amerikai haditengerészet megrendelésére a nagy hatótávolságú, víz alatti fegyverek projektje keretében a Manta Rayt. A gyártó szerint az önjáró, autonóm víz alatti jármű „nagyon hosszú ideig” képes hibernálódni a tengerfenéken, bár az időtartamot nem részletezték. Sikeres víz alatti tesztek után a gyártó közzétett egy felvételt a legénység nélküli járműről.

Kyle Woerner, a Manta Ray programmenedzsere szerint a jármű teljes körű próbája után bebizonyosodott, hogy készen áll a bevetésre, és hatékony, felhajtóerő által vezérelt siklással közlekedik a vízben.

A Manta Ray többféle méretű és típusú raktérrel rendelkezik, moduláris felépítésű, így hagyományos konténerekben is szállítható. A vízi dróntechnológia fejlesztésével az Egyesült Államok a kínai és orosz tengeralattjáró-műveletekkel szemben kívánja növelni védelmi képességeit. Amerikai források szerint az atomtöltetekkel is felszerelhető Manta Ray hatótávolsága közel tízezer kilométer, sebessége pedig elérheti a 100 csomót, azaz több mint 180 kilométer/óra.