Cavendish történelmi rekordot állított fel a Tour de France-on

Mark Cavendish megnyerte a Tour de France ötödik szakaszát, ezzel 35. győzelmét szerezve meg a versenyen, és így túlszárnyalta Eddy Merckx korábbi rekordját.

A brit kerékpáros, Mark Cavendish a Tour de France ötödik szakaszának mezőnyhajrájában diadalmaskodott, amivel 35. etapgyőzelmét érte el a verseny történetében, ezzel pedig egyedüli rekorder lett, megelőzve Eddy Merckxet. A keddi hegyi szakasz után a sprinterek számára kedvező terepen, 177,4 kilométeres távon zajlott a verseny, ahol Clément Russo (Groupama-FDJ) és Mattéo Vercher (TotalEnergies) próbálkozott megváltoztatni a forgatókönyvet, de előnyük a finis előtt elfogyott.

Az Astana Qazaqstan csapatával érkező Cavendish a fináléban az esős és nedves körülmények ellenére is ügyesen lavírozott a mezőnyben, és a hajrában kétszáz méteren keresztül vezetve, legyőzte Jasper Philippsent, a tavalyi pontverseny győztesét. Cavendish, aki 39 évesen és 43 naposan győzött, ezzel a Tour történelmének második legidősebb szakasznyertese lett.

Cavendish korábban, tavaly tervezte befejezni a profi kerékpározást, és a Giro d'Italián is győzelemmel köszönt el, de a Touron nem sikerült megdöntenie a rekordot egy bukás miatt. Később úgy döntött, hogy folytatja a versenyzést, és az egész évet a Tour-rekord megdöntésére összpontosította. Habár a szezonban eddig nem szerezhetett nagy győzelmeket, most csúcsformában érkezett, és meg is szerezte a történelmi győzelmet. Cavendish betegségekkel, sérülésekkel és depresszióval vívott harca hozzájárult ahhoz, hogy 2019-ben és 2020-ban egyszer sem nyert, de a belga Quick Step csapathoz való visszatérése után négy etapot is behúzott, ezzel érte utol Merckxt.

A verseny összetett helyezéseiben nem történt változás, Tadej Pogačar továbbra is az élen áll, míg Remco Evenpoel 45, Jonas Vingegaard pedig 50 másodperces hátránnyal követi.

Hihetetlen, ami történt. Az Asztana idén nagyot kockáztatott velem, de Alekszandr Vinokurov bevállalta. Köszönöm – nyilatkozta Cavendish.

A Tour de France szakaszgyőzteseinek örökrangsora

  1. Mark Cavendish (brit) 35
  2. Eddy Merckx (belga) 34
  3. Bernard Hinault (francia) 28
  4. André Leducq (francia) 25
  5. André Darrigade (francia) 22