Belgrádi számszeríjas támadás után szigorítanák a fegyvertartási törvényt

Szerbiában két férfit őrizetbe vettek a hétvégi, egy rendőr nyakon lőlésével végződő számszeríjas támadás után, a biztonsági készültséget vörös szintre emelték, és a fegyvertartási törvény szigorítását tervezik.

A szerb belügyminiszter, Ivica Dacic a szerbiai közszolgálati televízióban jelentette be, hogy a támadást „a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak” tekintik, és az „több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető”. A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, mely Szaúd-Arábiában elterjedt.

A támadás elkövetője a 25 éves Milos Zujovic, vallási nevén Salahudin volt, aki szombat délelőtt érkezett Belgrádba, és először a zsinagógához ment, de ott túl sok rendőr tartózkodott, így az izraeli nagykövetség felé vette az irányt. Ivica Dacic szerint az elsődleges célpont a zsinagóga volt.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a számszeríj megvásárlásához és tartásához jelenleg nem kell hatósági engedély, és változtatni kell a törvényen, hogy Szerbiában engedély nélkül ne lehessen az emberi életre veszélyes fegyvert vásárolni. A merényletnél használt eszköz 6900 dinárba (úgy 23 ezer forintba) került, de az interneten is árusító fegyverüzletek honlapján ezen ár feléért is vásárolható hasonló erősségű nyílpuska.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy Szerbiában vallásszabadság van, az elfogott férfiak azonban szélsőséges és terrorista körökhöz tartoznak. Hozzátette, hogy a statisztikák szerint Szerbia a legbiztonságosabb európai országok között van, Belgrád pedig a világ legbiztonságosabb városainak egyike, az emberek nyugodtak lehetnek, Szerbia elég erős ahhoz, hogy leszámoljon a terrorizmussal. A támadás során súlyosan sebesült csendőrt kórházba szállították, állapota stabil.

Ivica Dacic vasárnap közölte, hogy a terrorizmus nem győzheti le Szerbiát, ezért a múlt éjszaka a rendőrség több helyszínt is átvizsgált. Mint mondta, vannak vahhábita emberek Szerbiában, és meg kell találni a megfelelő ok-okozati kapcsolatot ezek a vahhábiták és a konkrét események között. Ennek érdekében sok embert kihallgattak, két személyt pedig előzetes letartóztatás alá helyeztek, és további házkutatásokat tartanak. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a házkutatásokon talált bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy szélsőséges csoportokhoz tartozó emberekről van szó, azt viszont majd az ügyészség állapítja meg, hogy volt-e közük a szombati esethez.