Leslie Mandoki ingyenes koncertet ad Budapesten

Leslie Mandoki és a Soulmates zenekara ingyenes koncertet ad a Szent István ünnep alkalmából Budapesten, a Bazilika előtti téren augusztus 18-án este. A világhírű progresszív rock/dzsessz fúziós supergroup új lemeze, a "Memory of Our Future" a jelen vészterhes időszakáról és az összetartozásról szól, analóg technikával készült.

A Blikk TV a németországi és kaliforniai életű magyar sztárral készített interjúban többek között arról kérdezte, hogy manapság megéri-e még lemezt készíteni, mi a véleménye a világpolitikai helyzetről, valamint a mai világ tehetségeiről.

A koncert nem csak a zenei élmény miatt lesz különleges, hanem mert Leslie Mandoki és zenekara a fellépésüket egy jó ügy szolgálatába is állítják. A koncerten felhívják majd a figyelmet Nagy Barbara, a magyar teqballjátékosok egyik büszkesége, és a nemzetközi szövetség által is támogatott, agydaganattal küzdő sportoló helyzetére. Nagy Barbaránál három évvel ezelőtt diagnosztizáltak agydaganatot, és jelenleg Magyarországon nincs gyógymód az állapotára. Németországban azonban elérhető egy új és ígéretes módszer, amelynek költségei meghaladják a százezer eurót. A nemzetközi szövetség már felajánlott 2500 eurót, és reménykednek abban, hogy a koncert kapcsán további támogatásokat is sikerül majd összegyűjteni a kezelésre.

A koncert látogatói nem csak a zenei élményt élvezhetik majd, hanem egy csillagászati különlegességre is számíthatnak. A T Coronae Borealis kettős csillag, amelyet a németországi kolostorból Burchard apát észlelt először 1217-ben, hamarosan újra robban, és a jelenség szabad szemmel is látható lesz. A csillag, amely nagyjából 3000 fényévre van tőlünk az Északi Korona csillagképben, 75-80 évente ismétlődő nóvaként robban, legutóbb 1946-ban volt látható. A robbanás következtében a T CrB egy rendkívül fényes csillagként fog megjelenni az égen, ami legalább egy hétig látható lesz a Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között.

A koncerten túl a tudomány világában is történnek figyelemre méltó események. Egy frissen megjelent kutatás szerint a hangyák lerágják egymás lábát, ha ezzel megmenthetik társuk életét. A németországi Würzburg Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a hangyák képesek megállapítani a lábsérülések súlyosságát és a helyszínhez alkalmazkodva döntenek a megfelelő intézkedésről. Ez a viselkedés segíthet a sérült társ túlélésében, ami a hangyák közötti összetartozás egy másik megnyilvánulása lehet.