Tankerületek ellen indított perek a kifizetetlen túlmunkák miatt

Több pedagógus is bírósághoz fordult a kifizetetlen túlmunkák miatt különböző tankerületek ellen. Egyes esetekben már a tárgyalás előtt sikerült megegyezni a kifizetésekben, míg más helyeken még folyamatban vannak a jogi eljárások.

A Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen 13 pedagógus indított pert a kifizetetlen többletmunkák miatt, de a tárgyalások megkezdése előtt a tankerület "meglepően gyorsan és együttműködően" peren kívüli megegyezést kötött minden érintettel. A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakat követeltek három évre visszamenőleg, fejenként 80-100 ezer forintos tartozásokról volt szó. Egy érintett tanár szerint nem csupán a pénz, hanem az elv is fontos volt számukra, hangsúlyozva, hogy a tanárok munkáját nem lehet ingyen igénybe venni, és a munka törvénykönyve szerint a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért 50 százalékos bérpótlék, vagyis az óradíj 150 százaléka jár.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás elmondta, hogy az elmúlt években több hasonló perben is győztek a tanárok, és gyakran a perköltség magasabb volt, mint a kifizetett összegek, ezért a tankerületek számára is előnyösebb a megegyezés. Totyik Tamás úgy tudja, nemrég a Salgótarjáni Tankerületi Központ is hasonlóan járt el, és peren kívül megegyezett a pedagógusokkal. A PSZ júniusi évértékelőjén kiemelték, hogy a pedagógusbér-emelés sem oldotta meg a tanárhiányt, és az ilyen ügyek sem segítenek a tanárok helyzetén.

Jelenleg is zajlik egy hasonló per, ahol 21 székesfehérvári tanár a Székesfehérvári Tankerületi Központtól követeli a túlórákért járó bér visszamenőleges kifizetését. A tankerület ellenkérelmet nyújtott be, amelyben azt állítják, hogy a követelések egy része elévült, és a többi követelésről korábban nem érkezett jelzés. A tanárok ügyvédje szerint az ügy folytatása csak a nyári ítélkezési szünet után várható. A Székesfehérvári Tankerületi Központ szerint a pedagógusok tehetnek arról, ha napi 8 órába nem tudják belesűríteni teendőiket.

A PSZ egy sajtótájékoztatóján Hende István általános iskolai tanár beszélt arról, hogy 147 pedagógus beperelte a szombathelyi tankerületet a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítések kifizetetlen maradása miatt. A másodfokon megnyert per eredményeképpen a tankerület három évre visszamenőleg kifizeti ezeket a helyettesítéseket.