A mentőszolgálat kirúgta a szakszervezet vezetőjét

Az Országos Mentőszolgálat azonnali hatállyal megszüntette Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökének munkaviszonyát, azzal az indokkal, hogy ő szivárogtatta ki azt az esetlapot, amelyet az RTL Klub híradója mutatott be 2024. május 25-én.

A mentőszolgálat szerint Lengyel Tibor és egy mentőápoló is érintett volt az adatok kiszivárogtatásában, ami miatt mindkettőjüket elbocsátották. Lengyel Tibor 10 év három hónapot töltött a mentőszolgálatnál, először gépkocsivezetőként, majd mentőtechnikusként dolgozott. Tavaly nyáron, amikor Budapestre akarták helyezni, ő ezt visszautasította és pert indított az OMSZ ellen. A pert megnyerte, így nem helyezték át, hanem a mentőállomással azonos épületben lévő raktárba került.

Az Átlátszóval készült interjú után az OMSZ sajtóhelyreigazítási kérelmet nyújtott be, majd pert indított az Átlátszó ellen, amelyet az újság mindkét fokon megnyert.

Lengyel Tibor a munkaügyi bírósághoz fordul az ügyben.

Dr. Kunetz Zsombor orvos is megemlítette az ügyet, összehasonlítva a gyors elbocsátást egy másik, Magyar Péter esetlapjának kiszivárogtatásával, amelyet a Bors tett közzé. Az esetlapból kiderült, hogy egy 41 éves férfihoz hívtak mentőt, és az esetlap tartalmazta a mentőegység számát és a gépjármű rendszámát is. Kunetz szerint az esetlap az Országos Mentőszolgálattól származhatott, mivel az EESZT-ben tárolt dokumentumok más formátumúak. Győrfi Pál szóvivő szerint a mentőszolgálat vizsgálja az adatkezelés szabályosságát.

Az Átlátszó érdeklődésére Győrfi Pál azt válaszolta, hogy konkrét személyek munkajogi ügyeiről csak az érintett felhatalmazásával adhatnak tájékoztatást, de általánosságban a jogszerű működés elsőrendű szempont, és szabálysértés gyanúja esetén vizsgálatot indítanak.

Zimre Zsuzsa