Reformátusok levele Orbán Viktornak Balog Zoltán megbízatásának visszavonásáért

Több református egyházi tag levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vonja vissza Balog Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatását.

Az RTL információi szerint a Magyarországi Református Egyház öt tagja – Vargha Anikó (Tököli Egyházközség), Kónya Levente József (Bocskaikerti Egyházközség), Lőrincz Piroska (Nagyerdei Egyházközség), Lupa János (Szigethalmi Egyházközség), valamint Gábriel Tamás (Tatai Egyházközség) – írt alá egy dokumentumot, amelyben Balog Zoltán elmozdítását indítványozzák.

A levélben kifejtik, hogy már két és fél hónapja kezdeményezték Balog püspöki pozíciójának megváltoztatását az egyháznál, és az elmúlt időszakban kerülték a nyilvánosságot, nehogy ügyük a politikai kampánnyal keveredjen. Azonban úgy vélik, hogy a "kegyelmi botrány" csak a problémák csúcsa volt Balog pályafutásában.

Az aláírók szerint Balog Zoltánnak rendkívül széles hatásköre volt, többek között államtitkárként, miniszterként, pártalapítvány vezetőjeként, püspökként – akinek kedvéért állítólag módosították a püspökké válás feltételeit –, egyházfőként, valamint a köztársasági elnök palotájának szürke eminenciásaként és Magyarország világutazó nagyköveteként tevékenykedett.

A levélben felteszik a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy továbbra is támogatja-e Balog Zoltánt, és hogy hitelesen képviselheti-e Magyarországot külföldön, illetve az általa képviselt értékek összhangban állnak-e a kormány értékeivel. Amennyiben a válasz nemleges, úgy kérik Balog Zoltán diplomáciai megbízatásának azonnali visszavonását.

Balog Zoltán a közelmúltban egy ceglédi gondozó otthon átadásán nyilatkozott, ahol elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem tudott arról, hogy ő járta ki K. Endre kegyelmét Novák Katalin köztársasági elnöknél. A kegyelmi ügyben korábban elismerte, hogy hibázott, de most már úgy érzi, mindent elmondott az ügyben. A Válasz Online által megjelent cikkben, amely Balog és Novák Katalin közös utazásait firtatta, a püspök azt állította, hogy a cikk téves és összekevert statisztikákkal van tele, és bár pontosításokat küldött a lapnak, azokat nem közölték. Balog Zoltán azt is hozzátette, hogy minden kabinetfőnökével voltak kettesben történő utazásai, és a cikk által sejtetett dolgokat "gusztustalannak" nevezte. Balog továbbra is meg van győződve K. Endre ártatlanságáról, és nem mond le.