Médiatanács intézkedések: Bírságok és figyelmeztetések a médiaszolgáltatóknak

A Médiatanács több médiaszolgáltatóval szemben is eljárást indított, köztük a TV2 Comedy és a Radio Plus Kft. is érintett, utóbbi a Balázsék műsorával kapcsolatban. Emellett két rádióadó is megszegte a szerződéses kötelezettségeit, amelyeket a testület szankciókkal sújtott.

A Médiatanács legutóbbi ülésén hatósági eljárás keretében állapította meg, hogy a Hír FM nem felelt meg a hatósági szerződésben foglalt magyar zenei kvótának, ezért a Karc FM Média Kft.-t 70 ezer forintos bírsággal sújtotta, és kötelezte a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére. Az Érd FM 101,3 rádió is hasonlóan cselekedett, nem sugárzott elegendő közszolgálati és helyi közéleti műsort, amiért az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft.-t 50 ezer forint bírsággal sújtották, továbbá a vezető tisztségviselőt 10 forintos bírsággal büntették a jogsértés ismétlődése miatt.

A Radio Plus Kft.-vel szemben is eljárás indult, mivel a Balázsék című műsor három adásában nem tartották be a korhatár-besorolásra vonatkozó előírásokat, és a közzétételi kötelezettségnek is csak késedelmesen tettek eleget. Emiatt a testület pénzbírságot szabott ki, és kötelezte a médiaszolgáltatót a jogsértés tényét ismertető közlemény közzétételére.

A román társhatóság, a CNA a Médiatanács jelzése nyomán figyelmeztetést adott ki a SC CEE BROADCASTING CO. SRL médiaszolgáltatóra, mert a TV2 Comedy-n sugárzott "Amerikai fater" című műsorszám "Smikulás" epizódját nem megfelelő korhatári jelöléssel közvetítették, ami ellentétes a magyar jogszabályi előírásokkal. A médiaszolgáltató a műsorszámot „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott!” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a magyar szabályozás szerint a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott, III. korhatár-kategóriának feleltethető meg. A műsorszám ugyanakkor a hatósági ellenőrzés alapján a magyar szabályozás szerint a IV. korhatár-kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik, tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszakábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra. Mindezek miatt az epizód sugárzási ideje sem felelt meg a magyar jogszabályi rendelkezésnek, az ugyanis csak 21 óra és 05 óra között lett volna sugározható.

Elkeltek a kiadó helyek

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázatokat is elbírált legutóbbi ülésén a Médiatanács.

A Jászberény 97,7 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségen jelenleg a Trió Rádió Kft. folytat kereskedelmi jellegű, önálló, 24 órás médiaszolgáltatást. A médiaszolgáltatási jogosultság 2024. október 18-i lejáratára tekintettel a testület a frekvencia 2024. október 19. napjával kezdődő kereskedelmi jellegű használatára tett közzé pályázati felhívást 2024. március 27-én, amelyre kizárólag a jelenlegi médiaszolgáltató nyújtott be ajánlatot. A Médiatanács határozatában az egyedüli pályázó Trió Rádió Kft.-t hirdette nyertesnek, tekintettel arra, hogy pályázati ajánlata megfelelt az alaki és a tartalmi követelményeknek is.

A Médiatanács 2024. március 22-én tette közzé pályázati felhívását a Szolnok 92,2 MHz médiaszolgáltatási lehetőség legkorábban 2024. szeptember 6. napjával kezdődő, kereskedelmi jellegű használatára. Mivel a pályázatra kizárólag a jelenlegi médiaszolgáltató nyújtott be érvényes pályázati ajánlatot, ezért a testület az egyedüli pályázó Viacom Kft.-t hirdette nyertesnek.

A Médiatanács médiaszolgáltatási jogosultságok megújításáról is döntött. A Fontana Média Kft. 2031. december 5-ig használhatja a Budapest 101,6 MHz helyi vételkörzetű, rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot, míg az Oxygen Network Kft. Dunaújváros 93,1 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási jogosultságát 2031. december 9-ig újította meg a testület.