Megtudtuk, mit remél a kárpátaljai magyarság Orbán Viktor kijevi tárgyalásától

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke az Indexnek nyilatkozva beszélt arról, hogy milyen várakozásokkal tekintenek a kárpátaljai magyarok Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi csúcstalálkozójára.

Kárpátalja a háború ellenére is a béke szigetének tekinthető, ahol a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyar közösség jogainak védelmére – mondta Dobsa István. Az elnök szerint a magyar kormány következetesen támogatja a kisebbségi jogokat, és kiemelte a humanitárius segélyszállítmányokat, valamint a menekültek segítését is. Dobsa István fontosnak tartja Szijjártó Péter külügyminiszter 11 pontos javaslatcsomagját, amelyet az ukrán sajtó többször támadott, de amelyet ő inkább kérésnek vagy javaslatnak tekint, nem követelésnek.

Dobsa hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok nem jelentenek veszélyt az ukrán államra, és fontos számukra az anyanyelvük mellett az ukrán nyelv ismerete is. Az elnök szerint a keddi csúcstalálkozó fontos mérföldkő lehet a két ország kapcsolatának rendezésében.

A találkozón részt vesz Viktor Mikita Kárpátaljai kormányzó is, aki Dobsa István szerint érti a magyar közösség ügyeit, és aki a megoldásokon dolgozik. Dobsa István szerint a közösség ereje nagy, az intézmények működnek, a mezőgazdaság nem állt le, és a boltok is nyitva vannak. Cáfolta azt a véleményt, hogy a kárpátaljaiak lélekszáma csökkenne, és példaként említette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola felvételi időszakát és a Beregszászi MCC központ jelentkezési számait.

Dobsa István beszélt a belső menekültek helyzetéről is, akik a háború kezdete óta érkeztek a régióba. Ungvár városában például a háború előtti 115 ezer lakoshoz képest 60 ezer belső menekült érkezett, jelenleg pedig 40 ezer plusz fővel számolnak. A városban a háború kezdete óta mintegy 200 vállalkozást is áttelepítettek, stabilizálva ezzel a menekültek helyzetét.

Az elnök szerint Kárpátalja gazdasági vérkeringésének élénkülése az egész országnak jót tesz, és reméli, hogy a magyar befektetések és vállalkozások jelenléte a régióban a jövőben fokozódhat.

Dobsa István arról is beszélt, hogy a háború óta kevesebb a férfi, de ez nem jelent drasztikus változást, és hogy a vállalkozások dolgozóinak 50 százaléka mentességet igényelhet a sorozás alól. Egy Beregszászban működő vállalat példáját hozta fel, ahol sikerült megigényelni a dolgozók számára a mentességet.

Végül kifejezte reményét, hogy eljön az az idő, amikor béke lesz, és a távol lévők visszatérhetnek. Ehhez béke, biztonság és gazdasági lehetőségek szükségesek, és reméli, hogy a kijevi látogatás lehet ennek az első lépése.