Gyermekvédelmi szakemberek és hozzátartozóik ellenőrzése

A gyermekvédelmi szakemberek és családtagjaik életvitelének vizsgálata komoly erkölcsi kérdéseket vet fel, és a kormány intézkedései miatt akár elbocsátások is előfordulhatnak. A kegyelmi ügy és a bicskei pedofilbotrány nyomán a kormány a gyermekvédelmi rendszer átalakítására törekszik, és ennek részeként a gyermekvédelmi szakembereknek átfogó alkalmassági vizsgálaton kell átesniük. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) által végzett átvilágítás során a szakembereknek személyes kérdésekre is válaszolniuk kell, többek között a szexuális orientációjukra, pedofil tartalmú videók letöltésére, valamint korábbi abúzusos esetekre vonatkozóan.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kétévente pszichológiai alkalmasságin kell átesniük, és egy ötszáz kérdésből álló tesztet is ki kellett tölteniük, amely magánjellegű kérdéseket is tartalmaz, például a családi állapotra, a háztartásban élőkre, vagyoni helyzetre, hitelállományra, alkoholfogyasztásra, káros szenvedélyekre és szórakozóhely-látogatások gyakoriságára vonatkozóan. A teszt részeként olyan furcsa kérdésekre is válaszolniuk kellett, mint hogy félnek-e a sötétben, vagy felcsapnának-e könyvtárosnak vagy vadásznak.

A kormányzat a gyermekvédelemben dolgozók iránti bizalmatlanságát a Bicskén történtek után fokozta, és a kontrolligényük a szakemberek közvetlen környezetére is kiterjed. A gyermekvédelmi törvény módosítása értelmében a gyermekvédelmi intézményekben csak azok foglalkoztathatók, akiknek életvitele nem kifogásolható, és akik hozzájárulnak saját és közös háztartásban élő hozzátartozóik ellenőrzéséhez. A hozzátartozók bűnügyi nyilvántartásból származó adatainak megismerését is elvárják, és ha a hozzátartozók nem járulnak hozzá az ellenőrzéshez, a gyermekvédelmi szakember elveszítheti állását.

Az intézkedések kapcsán a gyermekvédelmi dolgozók és vezetők is aggályokat fogalmaztak meg. Egyesek szerint ezek a lépések látszatintézkedések, amelyek nem a valódi problémák megoldását célozzák, hanem csupán a kormányzat kontrolligényének kielégítését szolgálják. A Pest megyei intézmény vezetője szerint súlyos erkölcsi dilemmákkal küzd, hiszen neki kellene megkérnie a vizsgálatot és bekérnie az adatlapokat. A gyermekvédelmi szakemberek átvilágításának követelménye mintegy 13 ezer embert érint, és az év végéig kellene azt lefolytatni, ami jelentős erőforrásokat igényel.

A gyermekvédelmi intézmények vezetői jelenleg a végrehajtási rendeletet várják, amely a hatóságoknak megadja a felhatalmazást a vizsgálat elrendelésére. A szakemberek között van, aki reménykedik abban, hogy a kormány felismeri az intézkedés bukásra ítéltségét, és visszavonja azt.