Az érettségi vége után sem pihenhetnek a felvételizők

A 2023-as tavaszi érettségi hivatalosan július 3-án fejeződött be az utolsó középszintű szóbeli vizsgákkal, de a közel 120 ezer felsőoktatásba jelentkező diáknak még számos teendője akad a felvételi előtt. Az Oktatási Hivatal (OH) szerint az írásbeli érettségi május 6. és 27. között zajlott, az emelt szintű szóbelik június 5–12. között, míg a középszintű szóbelik június 17-től kezdődtek, és július 3-án értek véget.

Az érettségi pontozása a korábbi évekhez hasonlóan történt, de több változás is életbe lépett. A magyarérettségin bővült a szövegértési rész nyelvtani kérdésekkel, az érvelést pedig műveltségi tesztre cserélték, a szóbeli témakörök közé új írók és költők kerültek. A történelemérettséginél a témakörök megváltoztak, a politikatörténeti témák aránya nőtt, az életmódtörténet pedig háttérbe szorult. A természettudományos tárgyaknál lehetőség nyílt gyakorlati feladat vagy saját projektmunka bemutatására.

A felvételi pontszámításnál az intézmények szabad kezet kaptak, és a tanulmányi és érettségi 400 ponton kívül 100 többletpontot is adhatnak különböző szempontok alapján, mint például nyelvvizsga, sporteredmények, tartalékos katonai szolgálat, esélyegyenlőség, szakképesítés, releváns munkatapasztalat, intézményi felvételi, kompetencia teszt és egyéb kategóriák. A felvi.hu »Pontszámítás 2025» felületén tájékozódhatnak a diákok a részletekről.

A hozott pontoknál szakonként előírható, hogy melyik tantárgyat veszik figyelembe ötödikként, és melyik két tárgyból, milyen szintű érettségi teljesítését várják el. Az érettségi pontok számításánál az emelt szintű vizsgák százalékpontjainak száz százalékát, míg a középszintű vizsgákra kapott százalékpontok 2/3-adát adják meg felvételi pontnak.

Az E-felvételi rendszerben július 10-ig lehet módosítani a jelentkezési adatokon, és csak egyszer lehet változtatni a megjelölt sorrenden. Lehetőség van a költségtérítéses képzésre való jelentkezésre, vagy a pályázat visszavonására is.

Július 24-én hirdeti ki az OH a felsőoktatási ponthatárokat a Felvi.hu-n, és országszerte Pont Ott Partikat szerveznek, ahol óriáskivetítőn jelennek meg a ponthatárok. Augusztus 1-jétől elérhető lesz az OH által kiadott hivatalos besorolásról szóló döntés az E-felvételi rendszerben.

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra, amelyek lehetőséget biztosítanak a diákoknak a tavaszi eredmények javítására. A sikeres érettségi után a következő tanévben csak februári keresztféléves képzésre lehet jelentkezni, mivel a pótfelvételikre a ponthatárok kihirdetése után lehet jelentkezni.