A GLS felvásárolta az iLogistic magyar logisztikai céget

A GLS bejelentette, hogy megvásárolta az e-kereskedelem területén tevékenykedő magyar iLogistic fulfilment vállalatot, ezzel bővítve szolgáltatási körét és erősítve pozícióját a logisztikai piacon.

A GLS azzal a céllal vásárolta fel az iLogistic céget, hogy kiterjessze tevékenységi körét, és ezzel lehetőséget biztosítson ügyfeleinek a fulfilment szolgáltatások igénybevételére mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. A vállalat kiemelt növekedési területként kezeli a kiszervezett webáruház logisztikát, és törekvése, hogy sokoldalú szolgáltatóvá váljon, miközben megőrzi helyét a csomaglogisztikai piacon.

Az iLogistic, amely már korábban is partnerként állt kapcsolatban a GLS-sel, kiszervezett logisztikai szolgáltatásokat nyújt online kereskedők számára. Ilyen szolgáltatások a csomagolás, árukészlet kezelés és visszárukezelés, amelyek fontosak az e-kereskedelem számára. A fulfillment lényege az, hogy egy logisztikai vállalat átveszi a webáruház tulajdonosától vagy üzemeltetőjétől a teljes logisztikai folyamatot, beleértve az értékesített termékek raktározását, csomagolását, szállítását, számlázását és a visszáru kezelését is.

Farkas Gergely, a GLS Csoport kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója szerint a stratégiai cél az, hogy támogassák a hazai kereskedők export képességeit, és a kiszervezett logisztikai szolgáltatások révén új lehetőségeket kínáljanak számukra. A GLS hálózata segítségével a közös partnerek könnyebben tudnak majd megfelelni a különböző piacokon felmerülő kihívásoknak.

Csereklyei Bálint, az iLogistic ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a GLS-sel való együttműködés jelentős mérföldkövet jelent a cég számára, és izgatottan várják azokat a lehetőségeket, amelyeket az akvizíció nyújt a szolgáltatásaik fejlesztésére.

Az iLogistic Logisztikai és Szolgáltató Kft.-t 2006-ban alapították, jelenleg 103 főt foglalkoztat. Az elmúlt években nagy ugrásokban nőtt a cég árbevétele: 2020-ban 520 millió forintos árbevétele volt, tavaly viszont már 2,5 milliárddal zárták az évet, mellette rendre 100 millió forint körüli nyereséget produkáltak az elmúlt három évben. A GLS Csoport bővítési stratégiájának részeként a felvásárlás összhangban áll a kapcsolódó piacokra való kiterjeszkedési törekvésekkel, és kulcsfontosságú lépést jelent a szolgáltatási kínálat bővítésében Magyarországon. Az iLogistic növekedése rámutat arra, hogy egyre nagyobb az igény a fulfilment szolgáltatások iránt, amelyeket számos iparágban és vállalatnál, a kisvállalkozásoktól a nagy szereplőkig, egyre inkább előtérbe helyeznek. A felvásárlás pontos összegét a GLS nem hozta nyilvánosságra.

A GLS-csoport Európa egyik legnagyobb független csomaglogisztikai szolgáltatója, amely a kontinens csaknem minden országában erős helyi jelenléttel rendelkezik. Emellett saját tulajdonú leányvállalatokon keresztül jelen van Kanadában és az Egyesült Államok nyugati partján. A vállalat mintegy 40 országban nyújt szolgáltatást, a GLS hálózata több mint 120 szortírozó üzemmel és több mint 1600 depóval rendelkezik, amelyeket 36 600 kiszállító jármű és 6500 nagy hatótávolságú teherautó támogat. A GLS-csoport 2023/2024-ben rekordbevételt, 5,6 milliárd eurót ért el, és 905 millió csomagot szállított ki.

Az iLogistic Magyarország egyik legnagyobb fulfilment szolgáltatója, amely 2016-os alapítása óta a raktárkezelési és logisztikai megoldások terén szerzett tapasztalatával nyújt háttértámogatást partnereinek. A cég 2023-ban több mint 1 millió megrendelést teljesített alvállalkozó partnerei, elsősorban a GLS közreműködésével. Az iLogistic jelenleg mintegy 300 e-kereskedelmi vállalat áruforgalmát kezeli napi szinten, beleértve a magyar piac legnagyobb szereplőit is, mindezt 100 fős operációval és több mint 14 000 négyzetméternyi raktárterületen. A magyar piacon történő jelentős szerepvállalásuk mellett a forgalmuk mintegy 10 százalékát már a nemzetközi küldemények teszik ki, jellemzően az Európai Unió területén.