2023-ban is teljesültek a villamosenergia-ellátás kötelező minőségi követelményei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) értékelése szerint 2023-ban a villamosenergia-ellátás minőségi követelményei teljesültek, és az engedélyesek többsége az elvárt szint felett teljesített.

A MEKH minden évben felülvizsgálja a villamos energia elosztó hálózati engedélyesek és a rendszerirányító által nyújtott szolgáltatások minőségét, hogy megállapítsa, vajon azok megfelelnek-e a kötelező elvárásoknak. A 2023-as évet összegző jelentések hat elosztói engedélyes és a MAVIR Zrt. tevékenységét vizsgálták, és megállapították, hogy az elosztói engedélyesek kivétel nélkül eleget tettek a kötelező elvárásoknak. Többségük jóval az elvárt szint felett teljesítette a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos gyakoriságára, átlagos időtartamára és a kiesési mutatókra vonatkozó minőségi követelményeket.

A jelentés szerint azonban több nem kötelező, de elvárt követelményt, mint például a 3 percnél hosszabb tervezett ellátásmegszakadás gyakorisága és átlagos időtartama, helyreállítás 6 órán belül, csak az engedélyesek egy része teljesítette. Ezek a mutatók a hálózatokon végzett tervezett karbantartási munkák gyakoriságát és hosszát jellemzik, amelyek a váratlan zavartatások és hosszabb üzemzavarok megelőzését szolgálják.

A középfeszültségű hálózati üzemzavarok fajlagos elhárítási idejéhez rendelt elvárásnak egyik engedélyes sem tett eleget, amelyre a MEKH külön figyelmet fordít. A Hivatal az elvárásoktól való elmaradás okait és az engedélyesek folyamatjavító intézkedéseit vizsgálja, és az éves rendszerességű helyszíni ellenőrzések, valamint szükség esetén további egyeztető megbeszélések keretében szerez további információkat.

A MAVIR Zrt. tevékenységét vizsgáló jelentés szerint a rendszerirányító 2023-ban is teljesítette a villamosenergia-átvitel üzembiztonságának minimális minőségi követelményeit, így a MEKH elfogadta az engedélyes 2023. évről készült éves jelentését.