Legyen óvatos, medvéket láttak Nógrád vármegyében

Fokozott óvatosságra intenek Nógrád vármegyében, ahol friss medve- és medvebocs nyomokat találtak Nemti közelében. A kölykeit védő nőstény medve különösen veszélyes lehet.

A Bánya-tető kirándulóhely Facebook-oldala szerint az elmúlt hétvégén észlelték a friss medve- és medvebocs nyomokat Nemti közelében, a Morgó-gödör középső szakaszán. A helyi lakosoktól és a kirándulóktól fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek, mivel a kölykeit védő nőstény medve rendkívül veszélyes lehet.

Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója szerint a barna medvék gyakori megjelenése azt mutatja, hogy az állatok újra meghonosodtak Magyarországon.

A Bükk területén már többször észlelték a medvék jelenlétét. Az Egererdő Zrt. honlapján közzétett figyelmeztetés szerint a kirándulóknak és az erdőben közlekedőknek saját biztonságuk érdekében fokozottan figyelmeseknek kell lenniük.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott összefoglalóban szerepelnek azok a javaslatok, amelyeket medvével való találkozás esetén érdemes követni. Ezek közé tartozik, hogy ha a medve nem vett észre minket, akkor feltűnés nélkül, halkan, hátrálva távolodjunk el; ha a medve két lábra áll, az a jobb tájékozódás érdekében történik; ha észrevesz minket, ne próbáljuk elzavarni; ne nézzünk a szemébe; ne fordítsunk neki hátat; és ne próbáljunk meg elfutni, mert a medve gyorsabb nálunk. A teljes viselkedési útmutató a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján érhető el. Emellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága azt is javasolja, hogy ne etessük, ne próbáljuk közelről lefényképezni és szelfizni vele, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Idén már többször is beszámoltunk arról, hogy a szomszédságunkban medvetámadás történt, legutóbb májusban, amikor holtan találtak egy 71 éves férfit a Maros megyei Szászbogács település közelében, aki állatgondozóként dolgozott a falu egyik esztenáján. A hatóságok akkor arról számoltak be, a testén levő külsérelmi nyomok medvetámadásra utalnak. Április végén a szlovákiai Gerebesben egy önkéntes tűzoltót szemelt ki magának egy medve, akit combon harapott. Az országban előtte egy héttel is medvetámadásról adtak hírt, amikor két férfit az arcán, valamint a felső és alsó végtagjaikon sebesített meg az állat a Polyána hegységben. Április elején pedig a Tátra lábánál fekvő Pribilina község közelében rontott rá a kirándulókra egy barnamedve, aki egy házaspár férfi tagját sebesítette meg.

Amennyiben medvét észlel, jelezze a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága felé az alábbi ügyeleti telefonszámon: +36 30 861-3808.