Észak-Korea 4,5 tonnás ballisztikus rakétát tesztelt

Észak-Korea nem csökkenti, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a rakétakísérletek számát a közeljövőben. A legfrissebb hírek szerint Phenjan hétfőn két "szupernagy" robbanófej hordozására képes ballisztikus rakétát tesztelt, amelyek közül az egyik 600 kilométeres hatótávolságot ért el. Kim Dzsongun tervei között szerepel az év második felében kémműholdak indítása és további rakétatesztek végrehajtása is.

A Kyodo News által ismertetett és a KCNA észak-koreai hírügynökség által megerősített jelentések szerint az ország sikeresen kilőtt két új típusú, Hvaszong-11Da-4.5 névre keresztelt taktikai ballisztikus rakétát, amelyek 4,5 tonnás robbanófej hordozására alkalmasak, és a hónap folyamán további teszteket terveznek. A hétfői kísérlet során töltet nélküli robbanófej-másolatokat használtak, hogy ellenőrizzék a repülés stabilitását és a találati pontosságot, a 90-500 kilométeres hatótávolságon belül.

A dél-koreai hadsereg információi szerint az első rakéta 600 kilométert, míg a második, amely valószínűleg sikertelen volt és a szárazföldön csapódott be, 120 kilométert tett meg. A második rakéta maradványai feltehetően Phenjan közelében hullottak le, amit a Yonhap hírügynökség is megerősített. Dél-Korea eközben kedden hat év után először folytatott katonai tüzérségi hadgyakorlatot a Korea-közi határ mentén.

A KCNA beszámolója szerint a Koreai Munkáspárt plenáris ülése, amelyen Kim Dzsongun is részt vett, hétfőn ért véget, de a jelentés nem említette a rakéták fejlesztésével vagy a kémszatellitek felbocsátásával kapcsolatos terveket az év második felére vonatkozóan. Azonban a hírügynökség hozzátette, hogy Phenjan várhatóan még július folyamán újabb rakétatesztet fog végrehajtani. A dél-koreai vezérkar szerint azonban a hétfői kísérlet során az egyik rakéta kilövése sikertelen volt.