Az Orbán–Zelenszkij találkozó és annak lehetséges következményei

Hosszú idő után Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott Kijevben, ahol ígéretet tettek a kapcsolatok javítására. Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint a találkozó több volt, mint gesztus, és két fontos hozadéka is lehet a jövőben.

A találkozóval egy hosszúra nyúlt folyamat ért véget, amely során a két ország vezetője a kapcsolatok normalizálására tett ígéretet. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint a találkozó a 2023 decemberében elkezdődött normalizálódási folyamat legmagasabb szintű eseménye volt, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben a kapcsolatok jelentősen megromlottak.

Orbán Viktor legutóbb 2014-ben járt Ukrajnában, és azóta a kapcsolatok jelentősen leromlottak, különösen a 2015-ös ukrán nyelvtörvény miatt. Zelenszkij 2019-es megválasztása után sokan reménykedtek a helyzet javulásában, de a nyelvtörvényt nem módosították.

A találkozó előzményeként mindkét fél lépéseket tett a kapcsolatok normalizálása felé. Ukrajna 2023 decemberében kivételeket tett az EU-s kisebbségek számára a nyelv-, az oktatás- és a médiatörvények alól, és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter látogatása is ezt követte.

A találkozónak két lehetséges hozománya van: egy új együttműködési megállapodás, amely rendezheti a korábbi problémás pontokat, és a kommunikációban bekövetkező változások, amelyek javíthatják a magyar kisebbség helyzetét Kárpátalján. Emellett a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok is élénkülhetnek, és a magyar cégek részt vehetnek Ukrajna újjáépítésében.

A találkozó nem csak szimbolikus gesztus volt, hanem egy régóta érő folyamat része, amelynek célja a kapcsolatjavítás és a biztonsági kihívások, valamint a béke kérdésének megvitatása volt. A magyar kormány az EU soros elnökségének kezdetét kihasználva szeretne lépéseket tenni a béke elérésének irányába, és mediátor szerepet vállalna Kijev és Moszkva között. Orbán Viktor a találkozón arra kérte Zelenszkijt, hogy gondolja végig a tűzszünet lehetőségét és a tárgyalások megkezdését Oroszországgal, mivel úgy véli, hogy a tűzszünet felgyorsíthatná a tárgyalásokat.

A magyar diplomácia jelenleg még nem tudni, hogy képes lesz-e elérni a közvetítő szerepet. Az ukránok előfeltétele a béketárgyalásoknak, hogy az orosz hadsereg helyreállítsa a 2022 februárja előtti állapotokat, míg a magyar logika szerint először fegyverszünetet kötnének, és csak ezután tárgyalnának a béke feltételeiről. A Kreml szóvivője korábban kijelentette, hogy „Semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától a Kreml.”

A magyar kormány pragmatikus álláspontja ellenére, ha Oroszország nem fogadja el az ajánlatot, akkor a magyar diplomácianak változtatnia kell majd. Szijjártó Péter hívása Szergej Lavrov orosz külügyminiszterhez egy óvatossági lépés volt, amely arról tájékoztatta az orosz kormányt, hogy a találkozó megtörtént.

A találkozó eredményeként a magyar kormány megítélése Európában nem várhatóan változik drasztikusan, de ha a magyar külpolitika valódi eredményeket ér el, az befolyásolhatja a megítélést. Bendarzsevszkij Anton szerint a magyar kormány nem valószínű, hogy feladja vétóit Ukrajna ügyében az EU-ban, mivel ezeket az eszközöket használja a Magyarországnak járó uniós források elérésére.