A dán miniszterelnök támadójának védekezése: emlékezetkiesés

Egy lengyel férfi, aki június elején támadást intézett a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen ellen Koppenhágában, emlékezetkiesésre hivatkozva állítja, hogy ártatlan. A gyanúsított ügyvédje szerint a férfi nem emlékszik az eseményekre.

Mette Frederiksen június 7-én könnyebb sérüléseket szenvedett Koppenhága belvárosában, és kórházba szállították, majd minden kampányeseményét lemondta. A megrázkódtatás ellenére a miniszterelnök csak egy európai parlamenti választással kapcsolatos eseményt hagyott ki.

A gyanúsított ügyvédje, Henrik Karl Nielsen az Associated Pressnek és egy sajtónak küldött emailben közölte, hogy védence ártatlannak fogja vallani magát a tárgyaláson, mivel nem emlékszik a történtekre. A férfi ellen köztisztviselő vagy közfeladatot ellátó személy elleni támadás miatt emeltek vádat, amiért akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható.

A dán sajtó információi szerint a támadó az incidens idején valószínűleg kábítószer hatása alatt állt és ittas volt, ami magyarázatot adhat az emlékezetkiesésre. A tárgyalást 2023. augusztus 6-7-re tűzték ki Koppenhágában.