Hét embert tartóztattak le háborús bűnökért Németországban és Svédországban

Összesen hét hivatalosan hontalan palesztin férfit tartóztattak le a két országban, a svéd és német rendőrök az Europollal működtek együtt a szíriai polgárháborúban bűnöket elkövetők ellen.

Németországban négy, Svédországban pedig három embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy emberiesség elleni bűnöket követtek el a szíriai polgárháború során, többek között gyilkosságokat is. A német és a svéd igazságügyi hatóságok szerdán jelentették be a letartóztatásokat.

A hatóságok tájékoztatása szerint a letartóztatások előtt a két ország hatóságai nemcsak egymással, hanem az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezetével, az Europollal és más európai országokkal is egyeztettek.

A gyanúsítottak állítólag kapcsolatban álltak Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével. A német szövetségi ügyészség szerint a Németországban őrizetbe vett négy férfi részt vett egy 2012. július 13-án történt incidensben, amikor a békésen tüntető tömegbe lőttek, hat polgári személy halálát okozva és többeket megsebesítve.

A vádak szerint a damaszkuszi városrészben 2012 és 2014 között többször is elkövettek fizikai erőszakot, kínzásokat, és három civilt adtak át a kormányerőknek, akik később csoportos kivégzés áldozataivá váltak. Egy további gyanúsított még szökésben van Németország területén.

Németországban korábban is alkalmazták már az egyetemes joghatóság elvét, amely lehetővé teszi az emberiesség ellenes bűnök elkövetőinek felelősségre vonását, függetlenül attól, hogy hol követték el a bűncselekményeket.

A svéd hatóságok kevesebb részletet közöltek az általuk őrizetbe vett személyekkel kapcsolatban, csupán annyit, hogy szombat délig döntenek arról, hogy továbbra is őrizetben tartják-e őket, vagy szabadlábra helyezik.