Békejavaslatok sorozata Ukrajnában, de a háború továbbra is dúl

Az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló békejavaslatok ellenére a háború még mindig folytatódik, és a nyugati fegyverszállítmányok ellenére sem sikerült megállítani az orosz előrenyomulást a Donbaszban. Az ukrán vezetés több forrásból is kapott békejavaslatokat, többek között Donald Trump amerikai elnökjelölttől, Kínától és Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől is. Habár úgy tűnik, Kijev hajlandó lehet újra tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal, a konfliktus lezárására jelenleg kevés az esély.

Az ukrajnai háború már több mint két és fél éve tart, és a béke még távoli. Ukrajna nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal, amíg Vlagyimir Putyin hatalmon van, részben a bucsai mészárlás miatt. Oroszország állítása szerint tárgyalni szeretne, de a megszállt területek megtartása és a korábbi megállapodások megszegésének félelme miatt bonyolult a helyzet. A korábbi tárgyalások a területi kérdések miatt siklottak ki, és jelenleg sem látszik a megoldás a donbaszi települések, az Azovi-tenger partszakasza és a Krím sorsát illetően.

Svájcban tartott békekonferencia kudarcot vallott, mivel Oroszországot nem hívták meg, Kína nem vett részt, és több semleges ország bojkottálta az eseményt. Donald Trump béketerve szerint megfenyegetné Ukrajnát és Oroszországot, hogy tárgyalásokra kényszerítse őket, de a terv még nem nyilvános. A javaslat szerint a Donbaszt és a Krímet Oroszországnak adnák, ami gyakorlatilag Oroszország győzelmét jelentené, és nem rettentené el más országokat a további agressziótól.

Orbán Viktor tűzszüneti javaslata szerint időlimites tűzszünetet kellene kötni, hogy előmozdítsák a tárgyalásokat, de ez csak időt adna mindkét félnek a készülődésre, és nem oldaná meg a területi vitákat. Kína és Brazília hatpontos béketervet készített, amely nem tartalmaz konkrét javaslatokat a háború lezárására, de Kína korábban ellenezte, hogy Oroszország megtarthassa a megszállt területeket.

Az amerikai támogatásnak köszönhetően az ukrán haderő fegyverkészleteit feltöltötték, és bár az orosz offenzívát sikerült lelassítani, a teljes megállítás nem sikerült. Az orosz haderő állományának növekedése ellenére sem látszik az összeomlás jele. A háború befejezéséhez szükség lenne vagy egy stratégiai vereségre, a politikai rendszer összeomlására, vagy tárgyalásos rendezésre, de egyik sem tűnik valószínűnek a közeljövőben. Donald Trump esetleges hatalomra kerülése változtathat a helyzeten, de még ez sem biztos.