Egyre kiszámíthatatlanabb a francia választás

Mind Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, mind a baloldali Új Népfront megszerezheti a többséget, és Macron sem került ki a képből.

A vasárnapi második forduló előtt a francia nemzetgyűlési választások kimenetele bizonytalanabbá vált, miután lezárultak a jelöltállítások azokban a választókerületekben, ahol az első fordulóban egyetlen jelölt sem ért el 50 százalék plusz egy szavazatot.

Az első fordulóban 76 képviselőt választottak meg, ebből 39-et a Nemzeti Tömörülés, 32-t az Új Népfront, és 2-t az Együtt pártszövetség színeiben. A jelöltállítás határidejéig 221 körzetben visszaléptek jelöltek, hogy megakadályozzák az RN győzelmét, így végül 406 helyen ketten, 94 körzetben hárman, míg egy helyen négyen indulnak a második fordulóban.

A Nemzeti Tömörülés 10,6 millió szavazattal, 33,14 százalékos eredménnyel zárta az első fordulót, és kérdéses, hogy a második fordulóban meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges 289 képviselői helyet. Jordan Bardella, az RN elnöke kijelentette, hogy csak abszolút többség esetén vállalják a kormányzást, ami politikai társbérletet eredményezne Macron elnökkel. Marine Le Pen szerint már 270 hely megszerzése esetén is elképzelhető egy Bardella-kormány, ha sikerül meggyőzni 19 független képviselőt.

Elemzők szerint a választók viselkedése kiszámíthatatlan, mivel az első forduló előtt az elnöki tábor és a baloldal is egymást tekintette fő ellenfélnek. Bardella a Le Figaro-nak adott interjúban elítélte az RN-ellenes szövetséget, és nyitottságot mutatott a többség kiszélesítésére. A többi politikai erő vezetői technikai kormány létrehozását javasolták, amely a mérsékelt baloldal és a jobbközép Köztársaságiak nagykoalícióját jelentené.

A Zöldek vezetője, Marine Tondelier egy új típusú kormányzást szeretne, míg Gabriel Attal miniszterelnök szerint vagy a szélsőjobb, vagy a parlament gyakorolja majd a hatalmat. Édouard Philippe volt miniszterelnök egy kommunista jelöltre fog szavazni az RN jelöltjével szemben. Az Engedetlen Franciaország kizárása is szóba került az elnöki tábor részéről, mivel Macron szerint nem kívánatos együtt kormányozni velük. Gabriel Attal és Prisca Thevenot kormányszóvivő is megerősítette, hogy az Engedetlen Franciaországgal nem lesz szövetség.