Szvoren Edina új kötete: a kortársak hangján

Amikor Szvoren Edina nevét halljuk, a magas színvonalú kispróza jut eszünkbe, hiszen már első, Pertu című kötetével is a műfaj csúcsára tört. Azóta is jellemző rá a precíz nyelvezet, az abszurd figurák és a nyomasztó hangulat, amit finom humor szokott enyhíteni. Az új kötet, a Kérődző Kronosz azonban meglepetést okoz, mivel Szvoren ezúttal más kortárs írók stílusában ír, és olyan történeteket alkot, mintha Nádas Péter vagy Tompa Andrea tollából származnának.

A Kérődző Kronosz egy rendhagyó kötet, amely többféleképpen is értelmezhető: tiszteletadás a kollégák felé, a kortárs magyar irodalom keresztmetszete, stílusparódia vagy éppen intertextuális játék. Szvoren Edina többek között Bartók Imre, Bodor Ádám, Szív Ernő, Oravecz Imre, Bognár Péter, Nádas Péter, Tompa Andrea és Tolnai Ottó stílusában írt történeteket, amelyek közül néhány különösen kiemelkedik.

Az első történet, amely Bartók Imre stílusát idézi, a paródia elemeit hozza elő, miközben megőrzi a történet komolyságát. A Bodor Ádámra jellemző erdélyi hangulatot és a kapcsolati hálók ábrázolását is hűen adja vissza egy másik írás. Oravecz Imre stílusában írt történet pedig egy fiatalember Amerikába utazását meséli el, mintha közvetlenül az Ondrok gödre trilógiából származna.

A kötetben található egy Bognár Péter stílusában írt paródia is, amely a szerző sajátos humorát használja fel. Nádas Péter hangját idéző írás egy fotózásról szóló előadás helyett egy személyes élményt dolgoz fel. Tompa Andrea stílusában írt történet egy fiatal lányt követ, aki eltűnt édesanyját keresi, miközben a rendszerváltás utáni idők, az erdélyi magyar élet és a magányosság témáit érinti.

A kötet egyetlen problémás darabja Krasznahorkai László stílusában íródott, amely nem teljesen illeszkedik a szerző ismert hangjához. A záró történetben Szvoren Edina saját magát parodizálja, ami rendkívül jól sikerült.

A Kérődző Kronosz több szempontból is érdekes olvasmány: stílusparódiaként, a kortársak iránti tiszteletadásként, a magyar irodalom keresztmetszeteként, és ha a stílusokat figyelmen kívül hagyjuk, a történetek témái révén a mai Magyarország átfogó képét is nyújtja. A kötet 2024-ben jelent meg a Magvető Kiadónál, és 4999 forintba kerül.