Szilágyi Zsófia új filmje, a Január 2 bemutatkozik Velencében

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Szilágyi Zsófia új alkotása, a Január 2, amely egy különválás mikrorealista történetét meséli el a feleség legjobb barátnőjének szemszögéből. A magyar mozikban 2024. október elején kerül bemutatásra.

Az augusztus 28-án kezdődő filmfesztiválon a Biennale College – Cinema szekcióban mutatkozik be a film, amelynek középpontjában Klára és férjétől való külön költözése áll, ebben legjobb barátnője, Ági nyújt segítséget neki. A történet során a két nő összesen hét kört tesz meg autóval, és bár minden alkalommal ugyanazt az utat járják be, minden egyes kör más és más élményt nyújt.

A Január 2 című film forgatása 2024 elején zajlott Budapesten, a főbb szerepekben Jóvári Csenge és Konrád Zsuzsanna láthatók. A forgatókönyvet maga Szilágyi Zsófia írta, a film pedig a Poste Restante gyártásában készült, Csernátony Dóra és Horvát Lili produceri munkájával, Becsey Kristóf operatőri közreműködésével.

A Velencei Biennálé által 2012-ben életre hívott Biennale College – Cinema program keretében évente legfeljebb négy nemzetközi mikroköltségvetésű film kap támogatást. Szilágyi Zsófia filmterve is bekerült a nemzetközi válogatásba, így a Január 2 a Velencei Biennálé 200 000 eurós gyártási támogatásával jöhetett létre.

A film hivatalos hazai bemutatója a Cirko Film forgalmazásában történik majd, így a magyar közönség 2024 októberében láthatja majd a mozikban.