A kispettyes macskacápák jövője veszélyben

A klímaváltozás következtében a kispettyes macskacápák tojásainak kikelési esélye jelentősen csökkenhet, ami a faj túlélését is veszélyeztetheti.

A legrosszabb éghajlati forgatókönyv bekövetkezte esetén a kispettyes macskacápák tojásainak mindössze 11 százaléka képes lehet kikelni, ami súlyos következményekkel járhat a faj számára. A Marine Environmental Research folyóiratban közzétett kutatás szerint a jelenleg nem veszélyeztetett cápafaj, mely főként az Atlanti-óceán északkeleti részén él, a globális felmelegedés hatására sebezhetőbbé válhat.

A BOREA vízi biológiával foglalkozó laboratórium kutatói szerint a kispettyes macskacápák élőhelye már most is csökken a partmenti területeken, különösen a nyári költési időszakban.

A kutatók három különböző környezetben vizsgálták a cápák tojásait, figyelembe véve a víz hőmérsékletét és pH-tartalmát. Az első környezet a 1995 és 2014 közötti átlagos értékeket tükrözte, míg a másik két szcenárió az ENSZ éghajlati előrejelzéseit követte: az SSP2 és SSP5 forgatókönyveket. Az SSP2 szerint a globális átlaghőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal, a víz pH-értéke pedig 0,2-del csökkenne, míg az SSP5 4,4 Celsius-fokos melegedést és a víz pH-jának 0,4-es csökkenését vetíti előre.

Az SSP5 forgatókönyv szerinti körülmények között a tojások csupán 11 százaléka kelt ki, szemben a kontrollcsoport és az SSP2 forgatókönyv 81 százalékos kelési arányával. Az SSP5-ös környezetben fejlődő embriók kevesebb táplálékot fogyasztottak, lassabban fejlődtek, és a kopoltyúk kialakulása is problémás volt. A kikelés után azonban már nem volt észlelhető különbség a csoportok között.

A Gizmodo szerint további kutatásokra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de ha az SSP5 forgatókönyv valósul meg, az végzetes lehet a kispettyes macskacápák és hasonló fajok számára. Mindazonáltal, a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése nem tűnik túl valószínűnek, ami pozitív hír lehet a tengeri élővilág jövője szempontjából.