A stressz hatása a női hüvelyflórára

A stressz jelentős hatással van a nők mentális egészségére, de kevésbé ismert, hogy a hüvelyflóra egészségét is negatívan befolyásolhatja. Dr. Alyssa Liguori, a North Georgia OB/GYN Specialists szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint a világjárvány okozta fokozott szorongás és stressz hatással van a betegek egészségére.

A megfelelő kezelés hiányában a stressz, illetve a stresszhormon, a kortizol, befolyásolhatja az általános egészséget, beleértve a vérnyomást, az immunrendszer egészségét, az alvást, az emésztést és a hüvely egészségét. Kutatások igazolják, hogy a kortizolszint milyen hatással lehet a hüvelyi pH-ra és a véráramlásra, ami szexuális kellemetlenségekhez és fertőzések gyakoribbá válásához vezethet.

A stressz hatása a menstruációs ciklusra is ismert, hiszen szabálytalanná és fájdalmasabbá teheti azt. A hüvely egészségével kapcsolatosan azonban kevésbé közismert tények is léteznek.

A hüvelyi folyás, amely a hüvelyi tisztítási folyamat része, számos tényezőtől függően változhat. Az ovulációtól és a terhességtől kezdve a fertőzésen át a stresszig minden befolyásolhatja. Ha tehát a normálisnál erősebb folyást észlel valaki, az a stressz hatására is kialakulhat.

A stressz hatására a hormonszintek változása miatt - a kortizolszint emelkedése és a tesztoszteron csökkenése miatt - csökkenhet a libidó, és a test kevesebb vért küld a hüvelybe, ami szárazságot vagy kellemetlen érzést okozhat.

Az immunrendszer egészséges baktériumtípusokat segít szabályozni a hüvelyben, amelyek egyensúlyban élnek egymás mellett. A stressz azonban megzavarhatja ezt az egyensúlyt, ami a hüvelyi pH-szint változásához vezethet, és így növelheti a gombás fertőzések és a bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét.

A stressz okozta idegességet nehéz kiiktatni, de fontos, hogy a szervezetnek és a léleknek megadjuk azt, amire szüksége van. Ha fizikai tüneteket is tapasztalunk a stresszes időszakok miatt, akkor törekedni kell az életünkben nehézséget okozó tényezők kiiktatására vagy azokon való változtatásra.