Öngyógyító mesterséges bőrt fejlesztettek ki robotok számára

Japán kutatók úttörő munkát végeztek a robotika területén, amelynek eredményeképpen öngyógyító képességgel rendelkező mesterséges bőrt hoztak létre. Ez az innováció lehetővé teheti, hogy a robotok a jövőben emberibbnek tűnjenek a valósághű rugalmasságú bőr révén.

A Live Science beszámolója szerint a kutatók egy friss tanulmányban mutatták be az új típusú mesterséges bőrt, amely az emberi bőrhöz hasonlóan képes magát gyógyítani. Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelenthet a robotok emberközelibbé tételében, hiszen a kisebb sérülések maguktól helyreállhatnak majd.

A mesterséges bőr rögzítésének korábbi problémáit, mint például a felület zavaró módon történő lelógását, új módszerekkel sikerült leküzdeni. A robotok vázán lévő apró lyukakba "V" alakú, parányi horgokat rögzíthetnek, amelyek megtartják az anyagot, így az sima és rugalmas maradhat. Emellett a bőrt egy hidrofil felületre helyezik, ami tovább erősíti a tapadást.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az új mesterséges bőrnek képesnek kell lennie érzékszervi információk, mint például a hőmérséklet vagy az érintés közvetítésére a robothoz, valamint ellenállónak kell lennie a biológiai szennyeződésekkel szemben.

A cikkben nem szerepelnek releváns információk az "article-3" forrásból, így azokat nem lehet beépíteni az újraírt cikkbe.