Japán kutatók élő bőrsejtekből készítettek robotarcot

A tokiói egyetem kutatói egy új szintre emelték az emberszerű robotok fejlesztését, amikor szilikonból és laborban tenyésztett emberi bőrsejtekből készítettek egy olyan robotarc prototípust, amely képes változatos mimikát mutatni, beleértve a grimaszolást és a mosolygást is.

Ez a fejlesztés nem csupán a robotok kinézetét teszi életszerűbbé, hanem a bőr öngyógyító képességének köszönhetően a sérülések után képes regenerálódni, hasonlóan az emberi bőrhöz. A kutatók szerint a robotarc még ha bizarrnak is tűnhet, hozzájárulhat a robotok mindennapi elfogadottságának növeléséhez, ha azok emberszerűbb megjelenést kapnak. A japán prototípus különlegessége abban rejlik, hogy nem csak az anyaghasználatban tér el az eddig ismert szintetikus megoldásoktól, hanem a robot fémvázához való csatlakozásában és az arcot mozgató mechanizmusokban is újításokat hozott.

A tokiói egyetem kutatói úgy vélik, hogy az általuk elért eredmények nem csak a robotika területén nyújthatnak új lehetőségeket, hanem az orvostudományban is jelentős előrelépést jelenthetnek. Például balesetek vagy bénulás utáni rekonstrukciós műtéteknél segíthetnek az emberi arc eredeti állapotának, a bőr rugalmasságának és az arcizmok mozgásának jobb visszaállításában vagy utánzásában.