Használt Fiat Panda: okos megoldás, de nem hibátlan

A Fiat Panda 1980 óta a különösen praktikus kisautók közé tartozik. Hogyan öregszik az olasz mini? Lássuk, mit fedeztek fel egy használt modellben az Auto Bild szakemberei.

A Fiat 1980 óta követi a minimalizmus filozófiáját a Pandával, amely a három modellgeneráció alatt is nagyszerű autó maradt. A 3,65 méter hosszú ötajtós modell helykínálata még a négyszemélyes utazásokhoz is elegendő, és a 225-870 literes csomagtartója rendkívül tágas. A kényelmet a légkondicionáló, az elektromos első ablakok, a CD-s rádió és a központi zár biztosítják, míg a 2020-as ráncfelvarrással bevezetett nagyobb felszereltségű darabok automatikus klímaberendezéssel, 7 colos Uconnect szórakoztató elektronikai rendszerrel, fény- és esőérzékelővel, valamint multifunkciós kormánykerékkel is rendelkeznek.

Az Auto Bild szakértői által vizsgált négy és fél éves, 22 053 kilométert futott tesztautó 11 540 euróért (4,57 millió Ft) kapható. A jól karbantartott példányon csupán enyhén foltos üléskárpit és egy kisebb horpadás található, de a karosszéria és a motor tökéletes állapotban van. A 69 lóerős, 1,2 literes motorja Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normának megfelelő, de egyszerű, nem dinamikus, viszont robusztus és strapabíró.

A 2020-tól kapható 1.0 GSE 70 LE teljesítményű mild hibrid változat, valamint az LPG és a földgázos változatok a takarékoskodni vágyók számára vonzóak. Az erősebb 80 és 95 lóerős JTD turbódízel motorok ritkák, de 4,5 liter gázolajjal is boldogulnak. A Panda Cross és Trekking modellek, mint a Panda crossover-változatai, magasabb árkategóriában mozognak, és a 4x4-es összkerékhajtású verziók keresettek. Azonban a Panda biztonsági szintje kritikus, az Euro NCAP töréstesztjén 2011-ben még négy csillagot kapott, de 2018-ban már csak nulla csillagot.

Magyarországon hasonló Fiat Panda modellt használtan már 3 millió 200 ezer forinttól árulnak (2020-as modell, kevesebb, mint 50 ezer km-rel).