Új támogatási program az elektromos töltők kiépítésére Magyarországon

Magyarországon egy új, 28 milliárd forintos támogatási program keretében országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen jöhetnek létre új nyilvános elektromos töltőállomások. A program, amely a napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítését is ösztönzi, a társadalmi egyeztetésre indul és tervezetten a nyár végén nyílik meg.

A támogatás a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezetéből származik, és célja az energiaátmenet felgyorsítása, valamint a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. A kiírásra olyan vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek rendelkeznek elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel, és vállalják legalább egy e-töltőállomás létesítését a töltőpontokkal kevésbé ellátott járásokban.

A támogatási program keretében vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 6 milliárd forint forrás nyerhető el, 15 éves futamidejű, kedvezményes hitel formájában, amelyet legalább 10 százalék önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok a költségek 35 százalékát, a középvállalkozások 55 százalékát, míg a mikro- és kisvállalkozások 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

Vissza nem térítendő támogatásra akkor van lehetőség, ha a tervezett töltőállomás prioritizált járásban épül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő, úgynevezett Hub-típusú egységgel lesz felszerelve, illetve ha a hazai TEN-T hálózat mentén helyezkedik el és nehézgépjármű töltésére alkalmas. Az új töltőállomásoknak intelligens töltésre kell képesnek lenniük, és kötelező az elektronikus fizetés lehetőségének biztosítása. A kölcsönszerződéseket 2024 április végéig kell megkötni, a projektek fizikai befejezésének határideje pedig 2027 őszére van kitűzve.

A kormány ezzel a lépéssel megduplázza az elektromobilitás terjedésére fordítható pályázati forrásokat. A vállalkozások már február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez, szintén a REPowerEU keretéből. A 30 milliárd forintos keretből egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásától függően akár 4 millió forint is fedezhető. Eddig mintegy 3900 gépkocsi – köztük közel 3000 személyautó és több mint 900 kisteherautó – beszerzéséhez érkezett be kérelem, az igényelt támogatások összértéke pedig már meghaladta a keretösszeg felét.

A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. Az új pályázattal ösztönzött beruházásoknak köszönhetően hatékony, gyors gépjárműtöltést lehetővé tevő elektromos töltőállomások jöhetnek létre, amelyek érdemben segítik az országos lefedettség elérését, ezzel teszik kényelmesebben használhatóvá és vonzóbbá a tiszta és csendes zöldautókat.

(Borítókép: Balaton József / MTI)