Az Európai Fizetési Kezdeményezés új rendszere, a Wero elindult

Megkezdte működését az Európai Unióban az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) által kifejlesztett Wero fizetési rendszer.

Az új fizetési rendszer, a Wero, 16 európai pénzintézet együttműködésének eredményeként jött létre, célja, hogy alternatívát nyújtson a Paypal, a Mastercard és a Visa nemzetközi fizetési rendszereivel szemben. A rendszer bevezetésével a pénzintézetek ügyfelei, többek között Németországban és Belgiumban, képesek lesznek pénzt átutalni mobil eszközök között, csupán a telefonszám vagy e-mail cím felhasználásával, az IBAN-szám megadása nélkül.

A Wero rendszeren keresztül történő utalások esetén a pénz mindössze tíz másodpercen belül megérkezik a címzett számlájára. A közeljövőben Hollandia és Franciaország is csatlakozik majd a rendszerhez, és a tervek szerint még az év folyamán a Deutsche Bank is bekapcsolódik. A Wero felhasználói 2025-től kezdődően már online és bolti vásárlásokat is intézhetnek majd ezen a platformon keresztül.

Az EPI, amely a Wero mögött áll, egy 14 uniós bank és két pénzforgalmi vállalat közös projektje, melyet 2020-ban indítottak útjára. A kezdeményezés célja, hogy versenyképes fizetési megoldásokat fejlesszenek ki az amerikai pénzügyi óriások, mint például a Visa, a Mastercard, az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatások ellenében. A projektet az Európai Unió vezetése is támogatja, beleértve az Európai Központi Bankot (EKB) és az Európai Bizottságot.