Oroszország új űrállomást tervez 2030-ra

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentette, hogy Oroszország célja, hogy 2030-ra elkészítse új űrállomása négy modulból álló magját. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezetője nemrég aláírta az ütemtervet a programban részt vevő 19 vállalattal.

Az ügynökség szerint 2027-ben tervezik az első tudományos és energetikai modul felbocsátását, és 2030-ig további három modullal, majd 2031 és 2033 között két modullal bővítik az állomást. Oroszország jelenleg is részt vesz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programban, azonban a Moszkva és Washington közötti feszültségek ellenére is folytatódik az együttműködés. Az ISS élettartamának vége felé közeledve Oroszország bejelentette, hogy 2022-ben kilép az együttműködésből és saját állomást épít, de a Roszkoszmosz 2028-ig még részt vesz a programban.

A Boriszov által jóváhagyott ütemterv tartalmazza egy újgenerációs, legénység szállítására alkalmas űrhajó repülési tesztelését, valamint a szükséges rakéták és földi infrastruktúra kiépítését. Az új állomás lehetőséget biztosít majd Oroszország számára, hogy olyan tudományos és technológiai fejlesztési, nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági problémákat oldjon meg, amelyeket az ISS orosz szegmensén nem tudtak a technológiai korlátok és a nemzetközi megállapodások miatt.

Oroszország a világűrben töltött évtizedek alatt meghatározó szereplővé vált, a hidegháború idején az Egyesült Államok vetélytársaként. Azonban az utóbbi időben az űrprogramja megbicsaklani látszik, és Amerika mellett Kína vált a világűr új nagyhatalmává.