Hatalmas robbanás a kínai rakétateszten

A Space Pioneer kínai vállalat vasárnap bejelentette, hogy a Tianlong–3 rakéta hajtóműveinek tesztje kudarcba fulladt Henan tartományban, ahol a teszt hatalmas robbanással ért véget, de szerencsére áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Space Pioneer, egy kínai magán repülőgépgyártó által fejlesztett Tianlong–3 kétfokozatú hordozórakéta hajtóművének tesztelése során felrobbant Gongji városában – közölte a vállalat. A China Daily portál szerint a hajtóművek a terveknek megfelelően beindultak, és a tolóerejük elérte a 820 tonnát, azonban egy szerkezeti hiba miatt a rakéta levált az indítóállásról és felrobbant.

A robbanást követően a rakéta mintegy 1,5 kilométerre egy hegyvidéki területen landolt, majd darabokra tört. A városközponttól távol eső terület összes lakosát evakuálták a teszt előtt, és az első vizsgálatok szerint nincsenek áldozatok – tette hozzá a vállalat. A robbanásról videófelvétel is készült.

A Tianlong-3, a SpaceX Falcon 9-eshez hasonló, kétfokozatú kerozin-folyékony oxigén rakéta. A Space Pioneer korábban nagy kihívásnak nevezte a tesztet, mivel a hajtóművek tolóerejét a korábbi tesztekhez képest megduplázták. A vállalat most azt ígéri, hogy kivizsgálja a meghibásodás okait.