Matteo Salvini: Dolgozunk a Patriótákon

Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője beszámolt arról, hogy már folyamatban van egy európai patrióta pártcsoport létrehozásának előkészítése Orbán Viktor javaslata alapján. A politikus egy római gazdasági találkozón válaszolt az újságírók kérdésére, miszerint a Liga európai parlamenti képviselői csatlakoznak-e az Orbánék által kezdeményezett Patrióták Európáért csoporthoz.

Salvini elmondása szerint a Liga évek óta törekszik arra, hogy olyan pártokat vonjon be, amelyek egy másfajta Európai Uniót szeretnének felépíteni, azok nélkül a baloldaliak nélkül, akik az elmúlt években kárt okoztak az EU-nak és nem támogatják Ursula von der Leyen politikáját.

A Patrióta kiáltványt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babiš, az ANO párt elnöke írta alá vasárnap Bécsben. A kiáltvány egy "új politikai szövetséget" hirdet Európa nemzeteinek és szuverenista, patrióta pártjainak, amelynek célja egy önálló képviselőcsoport létrehozása az Európai Parlamentben, és a tervek szerint hamarosan a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válhatnak.

Azonban a Patrióták Európáért szövetség körül még számos kérdés merült fel. Egyelőre nem világos, hogy miért van szükség egy új európai parlamenti frakcióra, ha korábban a jobboldal egyesítéséről volt szó, és hogy mi alapján állítja Orbán, hogy a frakció rövid időn belül az egyik legnagyobb jobboldali csoporttá fog válni, különösen, hogy a három alapító párt közül egy már egy másik, létező csoport tagja.