Utazási fotózás tippek: Gábor Zoltán profi tanácsai

A nyaralások során készült fotók megőrzik emlékeinket, de gyakran nem tükrözik hűen a valóságot. Gábor Zoltán, a hivatásos tájfotós, légifotós és képretusőr, aki 20 éve tevékenykedik a szakmában, megosztotta a Blikkel, hogy mire érdemes figyelni a nyaralások alatt készített fotóknál.

A déli órákban készült képek kevésbé látványosak a merőlegesen érkező fények és az erős páratartalom miatt. Gábor Zoltán azt javasolja, hogy a reggeli vagy a kora délutáni órákban, 16-17 óra körül érdemes fotózni. Üres sikátorokat és tengerparti szakaszokat tömeg nélkül, hosszú árnyékokkal és meleg fényekkel örökíthetünk meg, míg naplementekor már a sok ember zavaró lehet. A nyaralásokon nem elvárható a hajnali kelés, de már 6-7 óra körül is szép képeket készíthetünk.

A kezdők számára a hosszú expozíciós képek készítése lehet jó választás, mivel ezekkel látványos eredményeket érhetnek el. Az állványra helyezett, több másodperces éjszakai fotók olyan világot mutatnak be, amelyet szabad szemmel nem láthatunk.

Magyarországon is készíthetünk izgalmas képeket, például Tihanyban az apátságról, a levendula mezőről és a Balatonról, vagy a Füzéri várról, amely az egyik legszebben felújított dombtetőre épített vár.

A jó fotó négy tényezőből áll: kompozíció, jó fények, érdekes téma és tökéletes képminőség. A kompozíció alapvető szabályai, mint a harmadolási szabályok, a vízszint szem előtt tartása, a túl- vagy alulexponáltság kezelése és az élesség helyes beállítása segíthetnek jobb képek készítésében.

A képminőség mellett a téma is fontos, például egy érdekes előtérbe helyezett tárgy, mint egy pálmafa vagy vitorláshajó, több tartalmat adhat a képnek.

A felszerelés tekintetében a legjobb objektív az, ami kéznél van. Ismerjük meg és használjuk ki a meglévő objektívünket. A mobiltelefonok esetében érdemes RAW formátumban fotózni, mivel ezeket a képeket utólag még javíthatjuk.

Drónfotózás esetén először is ellenőrizzük, hogy az adott ország engedélyezi-e a drónokat. Tájékozódjunk az aktuális dróntörvényekről és kérjük meg a szükséges engedélyeket. Figyeljünk az időjárásra, különösen a szélmozgásra, mert erős szélben a drón könnyen a tengerben landolhat.

Gábor Zoltán munkáit a Facebookon, az Instagramon és a weboldalán is megtekinthetjük.