„Meg se fordult a fejemben, hogy ide jutunk” – Stohl Luca a szüléséről beszélt

Májusban ünnepelte kislánya, Róza első születésnapját Stohl Luca, az ATV Híradó műsorvezetője, aki nemrégiben Korn Anita Ruhastory című műsorában mesélt arról, hogy sürgősségi császármetszéssel kellett világra hoznia gyermekét.

Stohl Luca bevallotta, hogy a szülés előtti felkészítő foglalkozásokon nem fordított különösebb figyelmet a császármetszésre, mivel nem számított rá, hogy erre szükség lesz. "Eleve úgy mentem be a műtőbe, hogy nekem nem kéne itt lennem. Azt se tudom, hogy… császár?" – idézte fel érzéseit a műsorban. Azt is hozzátette, hogy bár a vajúdás hosszúra nyúlása után elfogadta volna a műtétet, de a váratlan helyzet, hogy egyáltalán nem voltak fájásai, és így született meg Róza, nem felelt meg az elképzeléseinek. "Én ezt nem így akartam. Nem ez volt megbeszélve." – mondta el Stohl Luca.

A műsorvezető elárulta, hogy csalódottságot érzett, amikor kiderült, hogy műteni kell, de ez az érzés elmúlt, amint megszületett a kislánya. "Nagyon fura, hogy első körben úgy voltam, hogy na, majd hogyha ez kiderül, akkor majd jól elő leszek véve, hogy »na, még egy ilyen kényelmi császáros«." – osztotta meg gondolatait azzal kapcsolatban, hogy milyen előítéletekkel szembesülhet egy császármetszéssel szülő nő.

Stohl Luca a műsorban beszélt arról is, hogy édesanyja szülésekor őt az ágyhoz kötözték, mert lerúgott egy nővért, és hogy mennyire bántja őt, ahogyan a nők képesek egymással beszélni a legkiszolgáltatottabb helyzetekben. Szerencsésnek érzi magát, mert ő csak jót kapott, amikor szült, de tudatában van annak, hogy sokan nem részesülnek ilyen támogatásban. "De hogy így hányan nem? Ilyenek jutottak eszembe a kórházban, hogy le tudtam ülni normálisan a vécére, mert volt vécédeszka, mert volt vécépapír. És hogy ez nem alap. Ez vérlázító." – fejtette ki véleményét.

Stohl Luca hangsúlyozta, hogy az edukáció és az egymással való beszélgetés terén még sok a teendő, de bízik abban, hogy az ő vagy a gyerekeik generációja képes lesz változást hozni.

A családi élet és a munka összeegyeztetése nem csak Stohl Lucának, hanem más médiában dolgozó kollégáinak is fontos kérdés. Szöllősi Györgyi, az ATV híradósa, aki ritkán látható együtt férjével, Sebestyén Ákossal, a Best magazinnak elárulta, hogy a gyereknevelést úgy oldják meg, hogy mindketten a tévénél dolgoznak. "Szerintem éppen így könnyebb. Aki reggel 8-tól délután 4-ig van elfoglalva, annak nehezebb. Egyrészt váltottuk egymást, másrészt én otthon is dolgozhattam, amikor a gyerekek kicsik voltak - csak este kellett bemennem a tévébe. Mielőtt megszülettek, munkamániásként, heti hat napon át tizenkét órákat dolgoztam. Aztán heti váltásban vállaltam munkát: azt szerették volna, ha minden este jelen vagyok, de azt nem akartam. Így nagyon sokat tudtam foglalkozni a gyerekekkel" – mesélte Szöllősi Györgyi.