A digitális fizetés térhódítása Magyarországon

Másfél évtizedes mélypontra csökkent a bankkártyás készpénzfelvételek darabszáma Magyarországon, miközben az ATM-es készpénzbefizetések összege már majdnem eléri a felvett összeg 40 százalékát. A változások a digitális fizetési szokások elterjedését tükrözik.

Az elmúlt 15 évben csak a 2020-as tavaszi lezárások idején vettek fel kevesebb készpénzt az ATM-ekből a magyarok, mint 2023 első negyedévében. Idén a tranzakciók száma 20,6 millió volt, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A készpénzfelvételek értéke is 12 negyedéves mélypontra süllyedt, nem érte el a 2 100 milliárd forintot.

A bankkártyás vásárlások darabszáma viszont 10,4 százalékkal nőtt éves szinten, meghaladva a 407 milliót, ami húszszor több, mint a készpénzfelvételi tranzakciók száma. Öt évvel ezelőtt még csak nyolcszor annyi bankkártyás vásárlás történt, mint készpénzfelvétel. Idén tavasszal a bankkártyás vásárlások összege már 3 720 milliárd forint volt, míg a készpénzfelvételek értéke nem érte el a 2 100 milliárd forintot. Ez azt jelzi, hogy a digitális fizetési módok iránti preferencia tartósan megmaradt a covid járvány után is.

Az ATM-es készpénzbefizetések száma 18 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, több mint 3,7 millió tranzakciót regisztrálva. Az idei első negyedévben a befizetések értéke átlépte a 800 milliárd forintot. Két évvel ezelőtt a befizetések még csak a felvételek 24 százalékát tették ki, tavaly 30 százalékát, idén pedig már 38,5 százalékát. Egyre több olyan ATM működik, amely a befizetett pénzt visszaforgatja, csökkentve ezzel a készpénzlogisztika költségeit.

Az egy tranzakcióra jutó átlagos készpénzfelvételi összeg az elmúlt három évben 100-103 ezer forint között stagnál, ami azt mutatja, hogy az embereknek nem hiányzik a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limit emelése. Az ATM-ekbe befizetett átlagos összeg ma már több mint kétszerese a felvett összegnek, ami tovább erősíti a bankkártyás fizetési szokásokat.

A digitális fizetési lehetőségek további bővülését várhatjuk, hiszen szeptember 1-jétől a bolti pénztáraknál QR-kód segítségével is fizethetünk közvetlenül a bankszámlánkról. Azonban a készpénzkiadó automatákra továbbra is szükség lesz, mivel a készpénz befizetési tranzakciók száma még mindig alacsonyabb, mint a készpénzfelvételeké.

: (Forrás: article-1)