Orosz tudósok egy 44 ezer éves fagyott farkas tetemét boncolták fel

Oroszország északkeleti részén, Jakutföldön helyi tudósok egy mintegy 44 ezer éve permafrosztba fagyott farkas boncolását végzik el, amelyet három évvel ezelőtt fedeztek fel, és a boncolás célja, hogy betekintést nyerjenek az ősi farkasok életébe.

A farkas tetemét 2021-ben találták meg véletlenül a helyiek a jakutföldi Abijszkij körzetben, és a tudósok csak most vizsgálják meg alaposan. Albert Protopopov, a Jakutföldi Tudományos Akadémia mamutfaunát tanulmányozó részlegének vezetője szerint ez a világ első felfedezése egy késő pleisztocén kori ragadozónak. Jakutföld, a Jeges-tenger és Oroszország sarkvidéki távol-keleti részén fekvő terület, mocsarakból és erdőkből áll, és mintegy 95%-át örökfagy borítja. A téli hőmérséklet itt akár mínusz 64 Celsius-fokig is leeshet.

A régióban általában a növényevő állatok maradványai kerülnek elő, de ez az első alkalom, amikor egy nagy húsevő állatot találtak. Protopopov elmondása szerint nem szokatlan, hogy évezredes állati tetemeket találnak mélyen a permafrosztban, amely az éghajlatváltozás miatt lassan olvad, de ez a farkas különleges, mivel nagyon aktív ragadozó volt, méretében valamivel kisebb, mint a barlangi oroszlánok és a medvék, de nagyon aktív, mozgékony ragadozó és dögevő is volt.

Artyom Nedoluzhko, a Szentpétervári Európai Egyetem paleogenetikai laboratóriumának fejlesztési igazgatója szerint a farkas maradványai ritka betekintést nyújtanak a 44 ezer évvel ezelőtti Jakutföldbe. A kutatások célja, hogy megértsék, mivel táplálkozott ez a farkas, ki volt, és hogyan kapcsolódik azokhoz az ősi farkasokhoz, amelyek Eurózsia északkeleti részén éltek.