A műholdak összeütközésének veszélyei

Az év elején majdnem összeütközött két műhold, ami ha bekövetkezik, teljesen felforgathatja a mindennapi életünket. Az egyik egy amerikai űreszköz volt, amely a NASA-küldetés részeként a Föld felső légkörét tanulmányozta, a másik pedig egy irányíthatatlanná vált orosz kémműhold. Az ütközés valószínűsége 3 és 8 százalék között volt, ami az űrben jelentős kockázatnak számít. A két műhold végül alig tízméternyire haladt el egymás mellett.

Az űrszemétszakértők szerint az alacsony Föld körüli pályán folyamatosan fennáll egy pusztító hatású esemény veszélye, amely a Kaliforniát évtizedeken belül várhatóan megrázó nagy földrengéshez hasonlítható. Ha bekövetkezne egy ilyen esemény, az gyorsan mozgó törmelékdarabokat generálna, amelyek veszélyeztetnék a kommunikációt, a GPS-t és az időszámítást biztosító műholdakat. Ez pedig komoly következményekkel járna a világ számos területén, beleértve az elektromos hálózatokat, a mezőgazdaságot, a hajózási útvonalakat és a banki tranzakciókat.

A Föld körüli pályán rengeteg az elhasznált rakétaalkatrész és egyéb törmelék, amelyek további veszélyforrást jelentenek. Az amerikai hadsereg több mint 25 ezer, egy fánknál nagyobb méretű tárgyról tud, és a Nemzetközi Űrállomás is évente többször kénytelen kitérni a veszélyes törmelékek elől.

Az űrszeméttel kapcsolatos aggodalmak miatt egyre több cég alakul, amelyek a törmelék eltávolítására szakosodnak, de a technológia jelenleg még túl költséges. A Purdue Egyetem egyik professzora szerint nem lehetséges minden darabot összegyűjteni, így a világnak meg kell állapodnia arról, hogy mennyi bonyodalmat okoz még. Az Egyesült Államokban új szabályok kötelezik a műholdak üzemeltetőit, hogy a küldetés befejezése után öt éven belül eltávolítsák az űreszközeiket.

A régebbi űrhatalmak, mint az Egyesült Államok, felismerték az űrszemét veszélyeit, de Kína az elmúlt 20 évben több rakétaalkatrészt hagyott pályán, mint a világ más országai együttvéve. Oroszország, Kína és India nem támogatták az ENSZ műholdelhárító tesztek leállítására és a nukleáris fegyverek pályára állításának megtiltására irányuló intézkedéseit. Az űrhatalmak és a vállalatok azonban egyre inkább elkötelezettek az „űr fenntarthatósága” mellett, és törekednek a „törmeléksemlegessé” válásra.

A 20. században az űrhajózás diadalát ünnepeltük, a 21. században viszont a diadal az lehet, ha elkerüljük, hogy a földön ragadjunk. Az űrszemét kezelése jelentős mértékű alkalmazkodást igényel, hasonlóan az éghajlatváltozás kezeléséhez.

Horváth Kávai Andrea fordítása. Az eredeti angol nyelvű cikk a The Atlantic Media Co. tulajdona, és annak magyar fordítását az engedélyükkel közöltük.