Hevesi Tamás és a mesterséges intelligencia a zeneiparban

Hevesi Tamás a mesterséges intelligencia (MI) zeneipari alkalmazásáról beszélt, és kritikusan nyilatkozott azokról, akik ezt a technológiát használják a magyar könnyűzenében.

A Hozz egy verset című podcastműsor vendégeként Hevesi Tamás érintette a mesterséges intelligencia zeneipari lehetőségeit, amire a story.hu is felhívta a figyelmet. Az énekes szerint a magyar popszakmában vannak, akik nem teljesen korrekt módon használják az MI-t. Hevesi úgy véli, hogy az MI használata akkor elfogadható, ha az alkotó és a mesterséges intelligencia aránya például 90-10 vagy 80-20, az alkotó javára.

Hevesi Tamás hangsúlyozta, hogy ő maga nem fog mesterséges intelligenciát használni dalok írásához, és bár nem nevezett meg senkit, megjegyezte, hogy ismer olyan magyar könnyűzenei előadókat, akiknél feltűnően gyorsan jönnek létre az új dalok, és ezek a számok bizonyos hangszínekben hasonlóak. Az énekes szerint ez a gyakorlat lebutítja az embereket, és eltávolítja őket a zenei tudás és gyakorlás szükségességétől.

Végül Hevesi Tamás arról is beszélt, hogy ő maga is sokszor dobta a szemetesbe a dalszövegeit, ha nem voltak megfelelőek, jelezve, hogy az alkotói folyamat nem mindig könnyű, és nem helyettesíthető egy gombnyomással.

A zenész nemrégiben egy teljesen más oldalát is megmutatta a közönségnek. Saját műsort indított a legnagyobb videómegosztó felületen, ahol rendszeresen jelentkezik podcastekkel, és tartalmain keresztül a zenéjét is népszerűsíti. Hevesi elmondása szerint a Petőfi Rádió nem játssza a legújabb dalait, ezért döntött úgy, hogy saját YouTube-csatornát indít. Ezen kívül TikTok-oldala is van, amelyet hirdetés nélkül, mégis milliós megtekintésekkel sikerült felépítenie.

Aztán leültünk a zeneműkiadómmal, és ott ismertem meg az adásszerkesztőmet, Odett-tet, illetve a többi kollégámat, akik segítenek nekem ebben. Örülök, hogy egyre több embert érdekelnek a tartalmaim, bár azt kell mondanom, sosem gondoltam volna, hogy TikTok-oldalam lesz. Hirdetésre nem költök egy forintot sem, mégis milliós megtekintéseim vannak a rövid videóimon – tette hozzá az énekes.