A koronavírus-vakcinák és a többlethalálozás kapcsolata: tények és tévhitek

A közelmúltban több sajtóorgánum is foglalkozott olyan kutatásokkal, amelyek a koronavírus-vakcinák és a többlethalálozás közötti összefüggést vizsgálták. Egyes cikkek szerint jelentős többlethalálozást okoznak a Covid-vakcinák, és a halálozások döntő részéért ezek a vakcinák felelősek. Azonban a kutatások eredményei és a sajtóban megjelent értelmezések között jelentős eltérések figyelhetők meg.

A BMJ Public Health folyóiratban megjelent tanulmány a többlethalálozás alakulását vizsgálta a vakcinák megjelenése óta, míg a Forensic Science International egy koronavírus-oltás utáni boncolásokat elemző kutatást tett közzé. A BMJ tanulmány szerzője, Saskia Mostert a nyugati világ országaiban bekövetkezett többlethalálozás változásait elemezte, és a sajtó egy része úgy értelmezte, mintha a vakcinák bevezetése után magas maradt volna a többlethalálozás.

A Forensic Science International cikkében a szerzők, köztük Peter A. McCullough kardiológus, aki ismert oltásellenes nézeteiről, 325 boncolási esettanulmányt vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy az esetek 73,9 százalékában az oltás okozta a halált. Azonban ezek az adatok nem a boncolások eredményei alapján születtek meg, hanem a szerzők saját véleményén.

A kutatásokban említett halálokok között szerepelt hirtelen szívhalál, tüdőembólia, miokardiális infarktus, trombózis, szívizomgyulladás, több szervrendszert érintő gyulladásos szindróma és agyvérzés. Az átlagéletkor 70,4 év volt, ami figyelembe véve nem elképzelhetetlen, hogy valaki az oltástól függetlenül kapjon szívinfarktust vagy tüdőembóliát.

A BMJ Public Healthben megjelent tanulmány szerzői nem állapítottak meg közvetlen ok-okozati összefüggést a vakcinák és a többlethalálozás között, de a tanulmányt átvevő cikkek erősen sugalltak egy ilyen kapcsolatot. A lap későbbi korrekciójában hangsúlyozta, hogy a kutatás nem támasztja alá, hogy a vakcinák jelentős mértékben hozzájárultak volna a halálozások számának növekedéséhez.

A 2021-es magas többlethalálozás oka nem csak a vakcinák bevezetése lehetett, hiszen ebben az évben több ember volt kitéve a vírusnak, és új, fertőzőbb variánsok is megjelentek. A többlethalálozás 2021 elején volt magasabb, amikor a vakcinák még korlátozottan voltak elérhetők, és a 2022-es adatok, ahol már magasabb volt az átoltottság, nem illeszkednek a szerzők képébe.

A tudományos konszenzus fontos szerepet játszik a kutatások értelmezésében, és a tudomány egy hosszú folyamat, amely konszenzus elfogadásáig tart. A BMJ Public Healthben megjelent kutatás ellenére a tudományos konszenzus szerint a távolságtartás és a maszkviselés csökkentette a fertőzés esélyét és sok emberéletet mentett meg.

A kutatások megjelenése szaklapokban nem jelenti automatikusan, hogy azok tartalma helytálló. A tudományos konszenzus és a kutatások tartalmának alapos vizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a vakcinák valódi hatásait és mellékhatásait.